2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már nem a dánok a Föld legboldogabb lakói

2017. március 20. 19:23, utolsó frissítés: 19:23

Norvégiában élnek a Föld legboldogabb emberei - derült ki a boldogság nemzetközi napja alkalmából közzétett World Happiness Reportból, amelyet az ENSZ készítettet. A második helyre a korábbi éllovas dánok kerültek, míg a harmadikra egy másik észak-európai ország, Izland került. Az a térség amúgy is jól teljesít, top 10-ben van az összes ország.

A felmérésben összesen 155 ország boldogság indexét számolták ki, a legszomorúbbak a konfliktusok sújtotta szubszaharai térségben élők. A 0-től 10-ig terjedő skálán a norvégok 7,54-es értéket értek el, míg a 155. helyen végző Közép-afrikai Köztársaság 2,69-et.

Románia az 57. legboldogabb ország, 5,82-es az indexe. Jelentőset sikerült előre lépni, tavaly óta 0,60-ot javítottunk az értékünkön, ami összesítésben a 15. legjobb javulás. Magyarország a 75. helyen van 5,32-es értékkel. A magyarok 0,24-ot javítottak az indexükön, ami 44. legnagyobb javulás.


Create bar charts


Az index kiszámolásakor olyan tényezőket vettek figyelembe, mint az egy főre jutó GDP, a szociális támogatások, a várható élettartam, az egyének életére vonatkozó választások szabadsága, a nagylelkűség és az érzékelt korrupció.

Az ENSZ 2012-ben szavazta meg, hogy március 20. legyen a boldogság nemzetközi napja. A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a GDP. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS