2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még egy rangsor első helyre sorolta a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet a romániai egyetemek között

2017. március 20. 13:44, utolsó frissítés: 14:04

A romániai egyetemek közül idén is legelső helyen szerepel a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a Webometrics (Ranking Web of World Universities) rangsorban. Ezzel világszinten a 918. helyezést érte el, a világ több mint 24.000 felsőoktatási intézményét kiértékelő összesítésben.

Romániából a második helyre került a Bukaresti Tudományegyetem (világszinten a 1065.), a harmadikra pedig a iasi-i Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem (világszinten 1196.).

A világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló Webometrics összesen 105 romániai egyetemet vizsgált, és az alábbi négy mutatót vette figyelembe:

• 10%-ban: jelenlét az online környezetben (az egyetem honlapjára történő összes külső hivatkozás);
• 50%-ban: online láthatóság (a keresőmotorokban elfoglalt helyzet és globális láthatóság a világhálón)
• 10%-ban: átláthatóság/nyitás (a BBTE honlaphoz hozzárendelt oldalakon közzétett dokumentumok száma, a Google Scholar idézettség alapján);
• 30%-ban: kiválóság (magas impaktfaktorral rendelkező nemzetközi lapokban közölt tudományos cikkek minősége, amelyek az adott 26 szakterületen belül a legidézettebbek, azaz szerepelnek a lapok első 10%-ában (a Scopus/SCImago adatbázisokban megjelent publikációk alapján).

A Webometrics-lista készítője a Cybermetrics Lab, amely Spanyolország legnagyobb kutatóintézetének, a Spanyol Nemzeti Kutatótanácsnak (CSIC) a része; a szakemberek több mint 24 ezer intézmény webes megjelenését vizsgálják évente kétszer, 2004 óta. A rangsorolást a nyilvánosság számára elérhető webes adatbázis alapján készítették el.

A Webometrics rangsorban a romániai egyetemek 2007 óta vannak jelen, az elsőként bevont intézmények között van a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Bukaresti Tudományegyetem, a Bukaresti Műszaki Egyetem, a iasi-i Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem és a Közgazdaságtudományi Akadémia. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS