2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megfejtették, miért mosolyog úgy Mona Lisa

2017. március 11. 11:21, utolsó frissítés: 11:23

Mona Lisa rejtélyes mosolya csupán egy boldog nő mosolya – erre a következtetésre jutottak tudósok, miután arckifejezésére reagáltattak egy tizenkét tagú csoportot. A Leonardo da Vinci (1452-1519) híres képe iránti világméretű lelkesedés többek között "arckifejezése kétértelműségének" köszönhető – emlékeztet a Scientific Reports című szakfolyóirat pénteki számában megjelent tanulmány, amely megoldani véli a rejtélyt.

A kutatók 12 embernek mutattak fekete-fehér képeket Mona Lisa mosolyával, amelyeken az ajkak görbülete enyhén változott. Össze-vissza sorrendben több képet is felvillantottak nekik (az igazi mosolyt, négyet boldogságot kifejező, magasabban álló szájszeglettel, négyet pedig szomorúságról tanúskodó szájszeglettel), harmincszor egymás után.

"Tekintettel a leírásokra, amelyeket a művészettörténészek adtak a műről, azt vártuk, hogy az eredeti lesz a legkétértelműbb" – mondta Jürgen Kornmeier, a németországi Freiburg egyetemének idegtudományokkal foglalkozó professzora. – "Nagy meglepetésünkre a résztvevők az esetek közel 100 százalékában az eredeti változatot értelmezték a boldogság kifejezéseként."

A kutatók beismerték, hogy a tanulmány csak a szomorúságtól a boldogságig terjedő skálát vizsgálta, és nem vettek figyelembe más típusú érzelmeket, amelyek a rejtélyes mosolyban kifejeződhetnek.2005-ben az Amszterdami Egyetem tudósai szintén megpróbálták dekódolni Mona Lisa mosolyát, más módszerrel, és árnyaltabb eredményekre jutottak.

A képet érzelemfelismerő szoftverrel vizsgálták. Az alkalmazott algoritmus figyelembe vette az arc főbb vonásait, az ajkak görbületét, a szemek körüli szarkalábakat, és ezeket hat alapvető érzelemmel kapcsolták össze.

A számítógépes program arra a következtetésre jutott, hogy Mona Lisa mosolya 83 százalékban boldogságot, 9 százalékban megvetést és 2 százalékban dühöt fejez ki.

A feltehetően 1503-ban Firenzében elkezdett arckép minden valószínűség szerint Lisa Gherardinit, Francesco del Giocondo firenzei kelmekereskedő hitvesét ábrázolja, innen kapta a Gioconda elnevezését. Az olasz szó jelentése "vidám". (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS