2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még mindig kevés nő dolgozik a tudományok, a technológia és a matematika területén

2017. március 10. 14:13, utolsó frissítés: 14:31

Még mindig kevés nő dolgozik a tudományok, a technológia és a matematika területén, és a mérnökök között is kevés a nő - mondta pénteken Cristina Cristoloveanu, az EP romániai információs irodájának képviselője a Női példaképek a tudományban és kutatásban című konferencián.

Cristoloveanu szerint a nők alulreprezentáltságának egyik magyarázata éppen az lehet, hogy nincs sok női példakép ezeken a szakterületeken.

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő videóhozzászólásában arról beszélt: szakadék van a férfi és a női munkaerők bérezése között a felsorolt területeken.

"Kevés nő van vezetői funkcióban, a kutatóintézetek projektkoordinátorai között. Az Európai Bizottság legfrissebb, 2016 novemberi adatai szerint Európában a doktori oklevelet szerzők 47%-a nő, mégis a kutatásban dolgozóknak csak 33%-a, a kutatóintézetek vezető funkcióban lévő dolgozóinak pedig már csak 20%-a nő. Ez tehát nemcsak hazai probléma, hanem az egész Európai Unióra jellemző" - mondta Dăncilă.

Az Európai Parlament romániai információs irodája pénteken a nemzetközi nőnap apropóján szervezte meg a Női példaképek a tudományban és a kutatásban című konferenciát. A rendezvényen a nemek közti egyenlőséget biztosító törvényi szabályozás is szóba került, valamint azok a programok és pozitív példák, amelyek arra bátoríthatják a nőket, hogy merjenek karriert építeni a tudományok területén. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS