2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar kutató is megkapja az UNESCO-L'Oréal fiatal kutatónőknek alapított díját

2017. március 09. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Kóspál Ágnes csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa személyében idén is átveheti egy magyar pályázó az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díja fiatal tehetségeknek szóló elismerését.

A L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű elismerés ünnepélyes díjátadóját 19. alkalommal rendezik meg március 23-án Párizsban. Az életműdíjak mellett három éve 15 fiatal tehetséges kutatót is elismernek.

A nemzetközi elismerésre azok a kutatónők pályázhatnak, akik hazájukban az előző évben elnyerték a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíját.

Kóspál ÁgnesKóspál Ágnes


A párizsi magyar UNESCO-képviselet tájékoztatása szerint Kóspál Ágnes kutatási területe a napjainkban születő csillagok és bolygók keletkezési folyamata, amelyből többek között azt is segít megérteni, hogyan született meg 4,6 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer. A kutatónak a csillagokat körülvevő por- és gázkorongokkal kapcsolatos eredményei olyan modern műszerek és távcsövek megalkotásához járulnak hozzá, amelyek előmozdíthatják a csillagászat további fejlődését. Munkássága relevanciáját pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a NASA februári bejelentése, miszerint hét Föld-szerű és nagyságú bolygót fedeztek fel, amik közül három ráadásul a lakható zónában van.

Kóspál Ágnes a harmadik magyar kutató, akit beválasztottak a Nemzetközileg Kiemelkedő Tehetségek közé - a díjat korábban Czöndör Katalin neurobiológus (2014) és Farkas Eszter agykutató (2016) vehette át. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS