2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felavatták a Székelyföldi Jégkorong Akadémia első sátortetős műjégpályáját

2017. március 04. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

Felavatták pénteken Csíkszeredában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia első sátortetős mobil műjégpályáját, amely a magyar kormány támogatásából épült meg.Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az avatóünnepségen felidézte, 2015-ben a Magyar Állandó Értekezletet előkészítő beszélgetéseken kért támogatást Orbán Viktor miniszterelnöktől a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozásához, hogy otthon biztosítsanak lehetőséget minden korosztályának a korcsolyázásra, a jégkorongozásra, megőrizzék és tovább vigyék a csíki jégkorongozás hagyományát.

"Az álmokhoz tehát partnereket kerestünk, és partnerekre találtunk Magyarország kormányában, a római katolikus egyházban, az önkormányzatokban, akiket köszönet illet. És köszönöm mindazoknak, akik már sokkal korábban, 2014-2015 előtt is hittek a székelyföldi jégkorongban, akik folyamatosan emlékeztettek bennünket arra, hogy partnereket kell keresnünk álmaink megvalósításához" - összegzett az RMDSZ elnöke.

Zsigmond Barna Pál, a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi tagja azt hangsúlyozta: a magyar szövetségnek érdeke, hogy a székelyföldi és a romániai jégkorong erősödjön. Jó kezdeményezésnek nevezte a megvalósult beruházást, amely a székelyföldi jégkorong fejlődését szolgálja. Rámutatott: ez utóbbi azért érdeke Magyarországnak, mert sok székelyföldi sportoló űzi ezt a sportot Magyarországon, akiknek meghatározó szerepük volt a magyar jégkorong fejlődésében.

Nagy Attila, a jégkorong akadémiát működtető, a római katolikus egyház tulajdonában levő Mens Sana Alapítvány ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a mozgatható jégpályarendszer a tervek szerint a következő tíz évben Csíkszeredában fog működni, de az ilyen típusú létesítmény előnye, hogy máshol is felállítható. Elmondta, a jégpálya egész évben üzemel majd, és a térség jégkorong-, valamint műkorcsolya és gyorskorcsolya oktatási programját szolgálja. Becslése szerint a csíkszeredai műjégpályát várhatóan 5-6 ezer gyerek fogja látogatni. Szerinte idén további két mobil sátortetős műjégpályát állítanak fel Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson. Ezeket a létesítményeket, akárcsak a most felavatott csíkszeredait, a helyi önkormányzatok működtetik.
Mindhárom műjégpálya a magyar kormány támogatásából valósul meg. Nagy Attila közölte: a csíkszeredai körülbelül 775 ezer euróba került, ami magában foglalja a teljes pályarendszert, annak elemeit, valamint a talaj-előkészítési és a felállítási munkálatokat egyaránt.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia valamennyi olyan székelyföldi központot és egyesületet támogat, amelyek 14 éves korig utánpótlás-neveléssel foglalkoznak. Edzői továbbképzést, edzői bérkiegészítést biztosít, emellett a magyar bajnoki rendszerbe benevezett nyolc csapat költségeit fedezi, valamint összetartásokat szervez az U8, U10, U12 és U14 korosztályú csapatoknak.

Az ügyvezető igazgató elmondta: két-három év múlva már saját csapatot is terveznek működtetni az U16-os korosztálytól kezdve.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS