2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az eddigi legrégebbi smiley jelt találták meg Trencsénben

2017. február 08. 10:23, utolsó frissítés: 10:23

Az eddig legrégebbi ismert smiley jelre bukkantak egy 17. századi dokumentumon a trencséni levéltárban. A mosolygó arcot a város akkori jegyzője kanyarította egy elszámolás alá - mondta el Peter Brindza, a szlovákiai intézmény igazgatója kedden az MTI-nek.

Eddig Robert Herrick angol költő 1648-as hangulatjelét tartották az első ilyen ábrázolásnak, a Trencsénben nemrég felfedezett smileyt azonban 1635-ben vetették papírra, s így több mint tíz évvel megelőzi szigetországi társát - írta a felfedezésről először beszámoló cas.sk szlovák hírportál.A mosolygó arcot Ján Ladislaides, Trencsén akkori jegyzője a város számláinak ellenőrzése során kanyarította egy elszámolás alá, annak jeléül, hogy mindent rendben talált. A trencséni archívum igazgatója az MTI-nek elmondta: a latin nyelvű dokumentumra rajzolt smileyt néhány héttel ezelőtt fedezte fel korabeli dokumentumok osztályozása során, és bár az ábrázolás nem nagy, mégis rögtön megakadt rajta a szeme, és neki is mosolyt csalt az arcára.

Az archívumban lévő korabeli dokumentumok még sok titkot rejtenek, így elképzelhető, hogy a jövőben még más hasonló érdekesség is a napvilágra kerül - tette hozzá Peter Brindza.

A hangulatjelek az internetes kommunikáció térnyerése során terjedtek el. Az első modern kori smiley-t - egy sárga karikában két pont és egy görbe vonal - 1963-ban tervezték meg egy biztosítócég számára. Az első elektronikus mosolyjelt Scott Fahlmann jegyezte le először egy elektronikus bulletinen 1982. szeptember 19-én. Jelentésük alapján ma több mint százat lehet megkülönböztetni, a leggyakrabban használtak száma is meghaladja az egy tucatot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS