2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A lányok már hatévesen azt kezdik gondolni, hogy a fiúk az okosabbak

2017. január 30. 11:20, utolsó frissítés: 12:34

A lányok már hat éves koruktól kevésbé tehetségesnek tartják magukat a fiúknál - derül ki egy amerikai kutatásból. A kutatást végzők szerint később a karrierjüket is negatívan befolyásolja ez a meggyőződés.

A 400 gyermek bevonásával készült kutatás szerint ötévesen még a fiúk és a lányok is "nagyon okosnak" tartják a saját nemüket. Alig egy évvel később azonban már a lányok azt kezdik gondolni, hogy a fiúk a tehetségesebbek.

A kutatásban öt-, hat- és hétéves gyerekekkel olvastattak egy történetet, amely valaki "nagyon-nagyon okosról" szól, de nem derül ki a főszereplő neme. Ezután megkérték őket, hogy két-két férfit és nőt ábrázoló kép közül válasszák ki, szerintük kiről szól a történet. Az ötévesek közül a fiúk és a lányok 75 százaléka a saját nemét választotta, a hatévesek közül azonban míg a fiúk esetében megmarad ez az arány, a lányok közül már többen választottak férfi főszereplőt."Az eredmények azt üzenik, hogy a gyerekek már ilyen fiatal korban is ki vannak téve annak a kulturális berögzültségnek, hogy a zsenialitás inkább férfi- mint női tulajdonság" - idézi a BBC a kutatás román származású vezetőjét, Andrei Cimpiant. A kutató hangsúlyozta, hogy lehet, hogy a különbségek kicsiben kezdődnek el, de hólabdaként befolyásolják majd a karrierválasztást a későbbiekben.

A kutatásban szintén résztvevő Lin Bian azt javasolta a szülőknek és a tanároknak, hogy hangsúlyozzák a kemény munka, szorgalom fontosságát. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS