2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden eddiginél vonzóbb egyetemet kínálnak jövőre a diákoknak a Sapientian

2016. november 14. 19:24, utolsó frissítés: 19:24

A minőségi tudást nyújtó oktatásra, illetve az egyetem barátságos légkörére, az egyedi hangulatára szeretnénk felhívni a végzős középiskolások figyelmét a Sapientia EMTE hétfőn induló tájékoztató kampányában - mondta el Dávid László rektor és Tonk Márton dékán a hétfői sajtóbemutatójukon. De emellett az egyetemet érintő újdonságokról is szót ejtettek.

"Aki egyszer diákként betette a lábát, és utána érzi az itt kialakult hangulatot, az többet nem felejti. Ezért a tájékoztató körút sem tanár-centrikus, hanem maguk a hallgatók mondják, hogy miként látják az egyetemüket, és ők sokkal közelebb is vannak a középiskolásokhoz" - foglalta össze a Sapientia bemutatkozó körútjának lényegét Dávid. Az elkövetkezendő két hétben összese hat 3 fős csapat fogja népszerűsíteni az egyetemet. Három csapat Kolozsváron és környékén, két csapat Csíkszereda környékén, egy pedig Marosvásárhely környékén. November végéig nagyjából 100 erdélyi magyar középiskolát látogatnak meg a kínálatukkal.

Dávid László szerint a Sapientia eredményességét bizonyítja, hogy az erdélyi felsőoktatási piacon egyre többen választják, a hallgatói létszám is folyamatosan nőt az előző években. A rektor állítása szerint az egyetemükön megszerzett tudás bármikor megállja a helyét az erdélyi és az európai munkaerőpiacon. Elmondása szerint elkötelezettek a minőségi oktatás mellett. "Az eddigi 15 év azt bizonyítja, hogy diák-centrikus az oktatás, és próbálunk úgy jelen lenni, hogy kiegészítsük a meglévő magyar karokat" - mondta.

"A Romániában készült egyetemi rangsorok bizonyítják, hogy a Sapientiának jelentősebb a tudományos munkája, mint az összes többi magánegyetemnek együttvéve" - egészítette ki Tonk Márton, a kolozsvári kar dékánja az egyetemen folyó munka minőségére utalva. Majd a diákok számára kínált lehetőségekről beszélt.

A Sapientia EMTE jövőben összesen 1 170 alapképzéses helyet hirdet meg, ami 70-nel több, mint az idei tanévben. Az 1 170 helyből 547 tandíjmentes és 623 tandíjas. A mesterképzésen 2017-ben 318 hely lesz, ebből 161 tandíjmentes. Az alapképzéses szakok száma 32, míg mesterképzésen 12 szak indul. Az újdonságok között említették, hogy 2017 februárjától újraindul a hangmérnöki felnőttképzésük Kolozsváron. Most már akkreditálták a szakot, így hivatalosan elismert diplomát kapnak az ott végzettek. Emellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel partnerségben magyar nyelvű közigazgatási doktori iskolát is indítanak. Erre a magyarországi felvételi rendszer sajátossága miatt 2017 áprilisának elejéig várják a potenciális jelentkezőket.

Elmondták azt is, hogy amennyiben sikerül az engedélyeztetés, akkor már jövőtől elindul építőmérnöki képzés Marosvásárhelyen. Az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítását már meg is kezdték. Sepsiszentgyörgyön pedig az agrármérnöki képzés mellett erdészmérnököket is képeznek magyar nyelven jövőtől. Persze csak akkor, ha megkapják az engedélyt.

Tonk emellett a diákok számára ajánlott más programokat is említette. Elmondta, hogy teljes tagjai az Erasmus+ európai szintű mobilitási programnak, aminek a segítségével a diákok Európa más neves egyetemein tanulhatnak egy ideig. De említette az idei évben elindult, a magyar kormány által támogatott Makovecz Mobilitási Programot is, ami a Kárpát-medencén belüli mobilitást segíti elő, olyan terültekkel is, amire az Erasmus például nem terjed ki. Például Kolozsvárról Beregszászra mehetnek tanulni a hallgatók.

Emellett kollégiumi helyeket is kínálnak a hallgatóiknak, nemrég újították fel mindhárom egyetemi központjukban a bentlakásokat, és különböző ösztöndíjakat is biztosítanak, és sikeresen pedagógiai intézetet is működtetnek azoknak, akik a tanári pályára készülnek. Most már a pedagógia modul második fokozatát is elindították, akik azt elvégzik, a középiskolákban is tudnak tanítani. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS