2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megfejtették a barátkozás legjobb módját, csak kár, hogy nehezen tanulható

2016. november 01. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

A nárcisztikus személyek gyorsan szereznek barátokat, csak épp nehezen tudják megtartani azokat, mert rendszerint hiányzik belőlük egy ehhez szükséges jellemvonás - állapította meg egy nemrég közzétett lengyel kutatás.

A Personality and Social Psychology Bulletin szaklapban közölt kutatás szerint nárcisztikus személyiségek először roppant vonzónak tűnnek mások szemében, mert a magabiztos, showman-típusú emberek magukra vonják mások figyelmét. De a népszerűségük hamar alábbhagy, ha a nárcisztikus jellemvonások mellé nem társul érzelmi intelligencia. Mert csak az érzelmi intelligencia segít a barátokat hosszú távon is megtartani.

A vizsgálat során a lengyel, angol, német és amerikai kutatók elsőéves egyetemistákat kísértek figyelemmel, akik 15 különböző tanulócsoportba jelentkeztek. A kutatás kezdetekor mindannyiukkal kitöltettek egy kérdőívet, amelyből kiderült, ki mennyire nárcisztikus személyiség, illetve kinek milyen magas az érzelmi intelligenciája. Majd három hónapon keresztül követték, hogyan alakul a népszerűségük, kit kedvelnek a legjobban a csoportban.

A válaszok alapján az rajzolódott ki, hogy a legkevésbé népszerűek azok voltak, akikből mind a nárcizmus, mind az érzelmi intelligencia hiányzott. Azok, akiket nárcisztikusak voltak és az érzelmi intelligenciájuk hiányzott, kezdetben népszerűek voltak, de három hónap elteltével ez a népszerűség megcsappant. A magas érzelmi intelligenciájú embereknek kezdetben kevesebb szimpatizánsunk volt, de az idő múlásával egyre többen barátkoztak meg velük.

A kutatás azt is megállapította, hogy a nárcizmus és az érzelmi intelligencia nem zárják ki egymást, de az olyan emberek, akik mindkét szempontból jól teljesítenek, tehát nárcisztikus személyiségjegyeket mutatnak és magas az érzelmi intelligenciájuk, erős kisebbségben vannak. Esetükben viszont igaz, hogy könnyen vonzzák magukhoz az embereket, és sikerül is megtartaniuk őket. A leggyakoribb esetben az átlagos nárcisztikus tendencia átlagos érzelmi intelligenciával párosul.

A kutatók szerint tehát úgy tűnik, hogy a csendesebb és kisebb ego, ha az érzelmek érzékelésének, megértésének és kezelésének képességével párosul, akkor hosszú távon jobb kapcsolatokat eredményez. Az érzelmi intelligencia pozitív hatása arra utal, hogy az érzelmi képességeink felfedése időt igényel. Az érzelmileg intelligens emberek idővel több emberrel barátkoznak meg, mint az érzelmileg kevésbé intelligens társaik. (spring.org.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS