2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Éjszaka állunk át téli időszámításra

2016. október 29. 11:39, utolsó frissítés: 11:42

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka térünk át a téli időszámításra. Az órákat éjjel 4 órakor állítjuk vissza 3 órára, így egy órával "többet alhatunk".

A CFR közlése szerint óraátállítás nem befolyásolja a vonatok menetrendjét. Azok a járatok, amelyeket érint az óraátállítás az állomásokon fogják bevárni, hogy újra menetrend szerint közlekedjenek.

Világon elsőként 1916-ban az Amerikai Egyesült Államokban állították át az órát, vezették be a nyári időszámítást energiatakarékossági okok miatt. Ezt hamarosan átvette a Föld számos országa is, beleértve Magyarországot és Romániát is. A nyári időszámítást Európában az Európai Unió 1997-ben szabályozta és egységesítette.

Az energiatakarékosság mellett az óraátállításnak más előnyei is vannak. Például nyáron egy órával több természetes világítás jut azoknak, akik a nappalaik nagy részét irodákban, gyárakban, iskolákban és egyéb fedett helyeken kénytelenek tölteni. Ők a munkaidő letelte után még lehetőséget kapnak arra, hogy a szabadtéri programok szervezhessenek maguknak. Az USA-ban pedig sokszor hangoztatják, hogy az óraátállítás által csökkent a bűnesetek száma.

A nyári időszámítás bevezetése óta azonban időről időre felmerülnek ellenvélemények is, amelyek az óraátállítás előnyeit vitatják. Egy friss tanulmány szerint például a nyári időszámításról a téli időszámításra való áttérés sokak számára okoz szenvedést. Az óraátállítást követő hónapban, novemberben nyolc százalékkal magasabb a depressziós esetek száma ahhoz képest, amivel az átállás előtti diagnózisok alapján számolni lehetne. A részleteket itt találjátok. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS