2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A depressziósok hajlamosabbak a rákra

2003. május 29. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

A New Scientist egyik cikkében arról számol be, hogy az aggódó emberek könnyebben betegszenek meg különbözõ daganatos betegségekben. Mindezt egy több mint 60 ezer ember bevonásával végzett vizsgálatból állapították meg norvég kutatók.

Ez a kutatási eredmény is adalék lehet ahhoz a vitához, hogy vajon tisztán pszichológiai tényezõk, például a depresszió és az aggódás szerepet játszhatnak-e a daganatos betegségek kialakulásában, amihez persze, mindjárt hozzá kell tenni, hogy az ilyen vizsgálatoknál soha nem lehet kizárni egyéb viselkedési tényezõk hatását, például a személyi higiéné, vagy a táplálkozás hiányosságait, esetleg éppen a dohányzás negatív hatását.

A norvég pszichiáterek két éven át követtek több mint 60 ezer személyt, és a norvég rákregiszter alapján szûrték ki azokat, akiknél daganat, vagy daganatot megelõzõ állapot alakult ki és kiderült, hogy azoknál, akik az aggodalom tesztben magas pontszámot értek el, 25 százalékkal magasabb volt késõbb az ilyen rákmegelõzõ állapot elõfordulása. Korábbi hasonló vizsgálatokban nem sikerült egyértelmû összefüggést kimutatni, bár volt két olyan vizsgálat, ahol kapcsolatot tudtak kimutatni a pszichés stressz és két speciális daganatféleség, a limfómák és a rosszindulatú melanómák között. Ez azért érdekes, mert ezek a daganatos betegségek az immunrendszer hibás mûködésével kapcsolatosak és a stressz, az aggódás és a depresszió csökkenti az immunrendszer aktivitását.

Amerikai kutatók kimutatták például, hogy depressziós felnõtteknél jelentõsen csökken a fehérvérsejtek aktivitása és az ellenanyag válasz. Tegyük hozzá, hogy a norvég vizsgálatban, szemben az aggódással, a depressziós személyeknél nem sikerült szignifikáns különbséget kimutatni a rákmegelõzõ állapotok elõfordulásának a gyakoriságában. (rádió.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS