2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ovációval és vastapssal köszöntötték Szabó Katit a sportolimpia megnyitóján

2016. szeptember 22. 15:55, utolsó frissítés: 16:00

Telt házzal nyitották meg a 2. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. A hivatalos megnyitón (mert már a nap folyamán voltak sportrendezvényen, amiről itt számoltunk be) az iskolák bemutatkozása és az első bajnokok díjazása mellett Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke átadta Szabó Kati többszörös olimpiai és világbajnok tornásznak az RMDSZ Sport Életműdíját. A közönség pedig hosszas ovációval felállva köszöntötte az esemény fővédnökét.„Kitartás, tehetség, munka – azt szokták mondani, ez a három dolog kell a nagy sportteljesítményekhez. Szabó Kati is ezt mondta, amikor a Tornászok halhatatlanjai közé választották. „Ha nincs munka, akkor nincs semmi” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Kelemen Hunor szövetségi elnök a második alkalommal megszervezett Sportolimpiát.

„Nagy öröm számunkra, hogy Erdély minden megyéjéből összegyűltek magyar fiatalok azért, hogy megmérkőzzenek egymással. Mert miről szól a sport? Arról szól, hogy versenyképesnek kell lenni. Hogy meg kell tanulnunk szerényen nyerni és meg kell tanulnunk méltósággal viselni a vereséget. Hogy sem a vereség, sem a győzelem után nem szabad megtorpanni. Hogy a teljesítmény egyenes arányban áll a tehetséggel és a befektetett munkával – néha dönthet a szerencse, de jellemzően nem az dönt. A sport tehát igazságos” – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében az RMDSZ elnöke, majd hozzátette: „a sport megtestesíti mindazt, ami fontos, hogy a birtokunkban legyen, akár az erdélyi magyarok közösségére gondolunk, akár az ezt alkotó erdélyi magyar emberekre. Mert ahhoz, hogy ez a közösség erős maradjon, ahhoz, hogy virágozzon, ahhoz, hogy ma jobban teljesítsen, mint tegnap, pontosan erre a mentalitásra van szüksége, amit ti testesíttetek meg. És ebből a szempontból nézve az sem számít, hogy hányan lesznek közületek élsportolók és hányan lesznek kiváló tanárok, orvosok, gazdák vagy vállalkozók.”

„Kati ma van először Kolozsváron. Fontosnak tartotta, hogy itt legyen körünkben, jelenlétével erősítse a sport szellemét: a versenyszellemet és a közösségi szellemet egyaránt. Köszönjük, hogy hazajöttél” – köszöntötte Kelemen Hunor Szabó Kati egykori tornászt, négyszeres olimpiai bajnokot, az idei Sportolimpia fővédnökét, majd átadta az RMDSZ első Sport Életműdíját, Kolozsvár 700 éves szabad királyi város pecsétjének üvegkompozícióját, amelyet Irsai László iparművész készített.„Köszönöm szépen! Ez nagyon jól esett. Köszönöm a meghívást, köszönök mindent. Mindenkinek sok sikert kívánok. Ne hagyjátok magatokat, minden napra legyen egy célotok, és csak azért dolgozzatok, mert sikerülni fog” - biztatta az középiskolás olimpikonokat a könnyeit törölgetve Szabó Kati a díj átvétele után.

Bodor László, a Sportolimpia elnöke, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke beszédében a résztvevő diákoknak mondott köszönetet, amiért tovább vitték a sportolimpia hírét, terjesztették a diáktársaik között, közösségükben a mozgás szeretetét, az egészséges életmódra való buzdítást vigyék magukkal, terjesszék diáktársaik között, közösségükben. „Úgy látom, sikerrel jártunk, hiszen a résztvevők száma megkétszereződött, a Sportolimpia célja, a sportszeretet, a mozgás öröme pedig egyre több erdélyi magyar diákhoz ér el. Arra kérek minden résztvevőt, hogy idén is tegyék ugyanezt” – mondta a Sportolimpia elnöke, majd „győzzön a fair play” kijelentéssel sikeres versenyzést kívánt a diákoknak.A házigazdaként Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta: „fiataljaink nevelése legalább olyan fontossággal bír, mint szakmai felkészülésüket szolgáló oktatásuk, hiszen az erdélyi magyar közösség olyan lesz 10-20 év múlva, mint amilyen értékrendet adunk át a fiatal generációnak, akár a maihoz hasonló rendezvények által.”

Az alpolgármester felidézte, gyerekként hogyan látta a Sportolimpia fővédnökét: „megpróbáltak átkeresztelni Ecaterinának, de mi tudtuk, hogy ő az erdélyi magyar közösség Szabó Katija. Ő volt számunkra a kitartás, a szorgalom példaképe, és annak ellenére, hogy fiatalon elkerült családjától, és magyarsága miatt nem fogadták el teljesen, bebizonyította, hogy a győztesek soha nem adják fel” – emlékezett Horváth Anna, majd a résztvevő diákokhoz szólva hozzátette: „nektek, akik az erdélyi magyar ifjúság legnagyobb sportrendezvényének részesei vagytok, mérföldkő lesz az életetekben a Kolozsváron eltöltött néhány nap.”Markó Bálint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese biztosította a közönséget arról, hogy az egyetem jövőre is partnere lesz az eseménynek, hiszen Kolozsvár szerves részeként arra törekszenek, hogy fenntartsák a város pezsgését. De biológusként kapcsolódva az atlétika rendezvényeihez a két lábon való mozgás gyökereit is felidézte.

„Ma is léteznek Afrikában olyan törzsek, akik valósággal leszaladják az áldozatukat, az antilopot. Lassan, nem úgy, mint a gepárd, hanem szépen ütemesen kifárasztva 40 kilométeren keresztül. A Youtube-on lehet találni erről videókat” - mondta Markó.Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke az egészséges életmód alappillérének nevezte a mozgást, és úgy tartja, a Sportolimpián részt vevő diákok sportszeretete a tanárok számára példaértékű, de kihívásként is szolgál.A hét folyamán közel 700 fiatal méretkezik meg hat sportágban Kolozsváron. A rangos sportrendezvényt az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége szervezi a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozásával (TTOT), az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztériummal és a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS