2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2016-ban is négy romániai egyetem van a világ legjobbjai között

2016. szeptember 08. 16:09, utolsó frissítés: 16:09

A tavalyhoz és tavalyelőtthöz hasonlóan 2016-ban is négy romániai felsőoktatási intézmény került be a QS World Universities legfrissebb egyetemi rangsorába: a iași-i Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Temesvári Nyugati Egyetem és a Bukaresti Egyetem. Mind a négy intézményt a leggyengébb 701+ kategóriába tették.

A listát továbbra is a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezeti, utána a Stanford University következik, majd következik a Harvard University, a University of Cambridge, a California Institute of Technology (Caltech), a University of Oxford, University College London (UCL), Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zirich), Imperial College London és University of Chicago. Tavaly is ezek az egyetemek kerültek be a legjobb tízbe, igaz, akkor nem pont ez így volt a rangsor.

A romániai egyetemek közül a Bukaresti Egyetem rontott egy kategóriát, tavaly még a 651-700. kategóriába sorolták. Az egyetemek részletes értékelésénél oktatási programokat is kiemelnek, amiben jó az adott egyetem. Mind a négy romániai felsőoktatási intézmény esetében a modern nyelvtudomány képzést emelték ki: a kolozsvári egyetemét a 101-150. hely közé sorolták, a temesvári és a bukaresti egyetemét a 151-200. hely közé, míg a iași-i egyetemét a 201-250. hely közé.

Ugyanakkor a Kelet-Európa és Közép-Ázsia (Emerging Europe and Central Asia) régióban elért rangsort is közlik. Eszerint a Bukaresti Egyetem a 32. helyen van, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem a 36., az Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem a 49., míg a Temesvári Nyugati Egyetem az 59. helyre került.

Magyarország egyetemei viszont jelentőset javítottak a tavalyihoz képest, egy évvel ezelőtt négy magyar felsőoktatási intézmény volt a legjobbak között, idén már hatot is rangsoroltak. A Szegedi Tudományegyetem (501-550.), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (601-650.), a Debreceni Egyetem (651-700.) és a Corvinus Egyetem (701+) mellé idén bekerült a Budapesti Műszaki Egyetem (701+) és a Pécsi Tudományegyetem (701+) is.

A QS - Quacquarelli Symonds cég 2004 óta készíti el minden évben a felsőoktatási intézmények világrangsorát, amelyet hat szempont – többek között az oktatók és a hallgatók aránya, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, valamint a külföldi hallgatók és oktatók száma – alapján állítanak össze. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS