2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Marsról fényképezték a Földet

2003. május 23. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

A Földről a Mars térségéből készített fényképet hozott internetes honlapján nyilvánosságra csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A fényképet a vörös bolygó körül keringő Mars Global Surveyor amerikai űrszonda készítette május 8-án, amikor Földünkön greenwichi középidő szerint délután 1 óra volt.A felvétel 138 millió kilométer távolból ábrázolja a Földet, sőt látható a Hold, és a háttérben a Jupiter is. Ebből a messzeségből bolygónk ragyogó világoskék csillagnak látszik. A felvétel kinagyításával kivehetővé vált az Egyesült Államok középső és keleti vidéke, Dél-Amerika északi térsége, valamint Közép-Amerika, illetve a Mexikói-öböl egy-egy része. Ha léteznének a Marson értelmes lények, és lennének megfelelő távcsöveik, körülbelül ilyen képet alkothatnának planétánkról.

A Mars vidékéről most először sikerült lencsevégre kapni a Földet. Hat éve a vörös bolygóra leszállt Pathfinder amerikai szonda próbálkozott meg bolygónk lefényképezésével, de közbeszólt a marsi időjárás: egy felhőréteg takarta el rálátást.

Földünkről más égitest vidékéről először 1968 karácsonyán készült fénykép. Az Apollo-8 amerikai űrhajó háromtagú legénysége az emberiség első küldötteiként ekkor érkezett meg a Holdhoz, s miközben az asztronauták égi kísérőnk körül keringtek fényképezték a Földet mintegy 400 ezer kilométer távolságból. Jóval messzebbről, 6,4 milliárd kilométer távolból, 1990-ben a Naprendszerből kifelé tartó Voyager-1 amerikai űrszonda kamerája visszapillantott, és lefotózta bolygónkat, amely parányi világoskék pontnak látszik a felvételen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS