2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BBTE Románia legjobb egyeteme

2016. május 10. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Románia legjobb egyeteme, a világon pedig a 787. helyen van a kutatások relevanciájának, a publikációk minőségének és az online láthatóságának összesítése alapján készített rangsorban - írja a BBTE a webometrics.info-ra hivatkozva. A Webometrics (Ranking Web of Universities) rangsorolásának készítői több mint 20 ezer egyetemet rangsoroltak szerte a világból olyan szempontok szerint, mint hatása az online világra (külső hivatkozások alapján), online jelenlét (a keresések száma és a globális láthatósága alapján), nyitottság (az oldalán közzétett dokumentumok alapján) és a kiválóság (tudományos cikkek száma nemzetközi folyóiratokban). Romániából összesen 108 egyetemet rangsoroltak.

Nemzetközileg a Harvard University az első, az MIT a második, míg a Stanford University a harmadik. A top 10-be egyébként csak amerikai egyetemek kerültek. Az első nem amerikai egyetem a brit Oxfordi Egyetem, amely a 13., illetve rögtön utána jön a szintén brit Cambridge-i Egyetem. Romániában a második helyre a Bukaresti Egyetem került (860.), míg a harmadikra az Alexandru Ioan Cuza Egyetem (879.). A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet az országban a 34. helyre (világszinten a 6133. helyre), a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem a 37. helyre (6619.), a Partiumi Keresztény Egyetem a 61. helyre (10 603.), míg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a 74. helyre (13 532.) sorolták.

Magyarországon az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legjobb (világszinten 365. helyezett). A BBTE-nél Magyarországon összesen négy jobb van, az ELTÉ-n kívül a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem előzi meg.

A Webometrics 2004 óta készít évente egyetemi rangsorokat, a mostani publikációjuk a januári állapotok alapján készült. Romániai egyetemeket 2007 óta rangsorolnak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS