2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

UNESCO: a súlyos károk ellenére Palmüra megőrizte korhűségét

2016. április 27. 18:04, utolsó frissítés: 18:04

Az Iszlám Állam fegyveresei okozta súlyos károk ellenére Palmüra ókori romváros "nagy részén megőrizte korhűségét és integritását" - állapította meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szakértői bizottsága szerdán Párizsban közzétett előzetes jelentésében.

Palmürát és ókori romvárosát márciusban foglalta vissza a szíriai hadsereg az Iszlám Állam fegyvereseitől, akik tavaly májusban rohanták le a várost, és az elmúlt tíz hónapban két 2000 éves templomot, a diadalívet és több toronysírt is megsemmisítettek az ókori romvárosban.

AZ UNESCO-testület tagjai április 24. és 26. között mérték fel a szíriai Palmürában a helyi múzeum és az ókori romváros állapotát. Gyorsjelentésük szerint "a palmürai múzeum jelentős károkat szenvedett, azokat a szobrokat és szarkofágokat, amelyek túlságosan nagyok voltak ahhoz, hogy biztonságos helyre szállítsák, az IÁ fegyveresei megrongálták, a szobrok fejét összetörték, darabjaik még most is a földön fekszenek". Megsemmisítették a diadalívet, a Baál templomot, utóbbit apró darabokra zúzták - olvasható az UNESCO honlapján.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS