2018. május 23. szerdaDezső
27°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudományos tény: több alvásra van szüksége a nőknek, mint a férfiaknak

2016. április 12. 14:10, utolsó frissítés: 14:15

Naponta átlagosan 20 perccel több alvásra van szüksége a nőknek, mint a férfiaknak - közölték egy friss tanulmányban brit tudósok. Az University of Loughborough alváskutató központjának kutatása szerint, amelyben 210 férfi és nő vett részt, arra a következtetésre jutottak, hogy nem egyformán fáradnak a két nem tagjai. Állításuk szerint ennek oka a női agy "kiegyensúlyozatlanságában" keresendő: azért van több pihenési időre szükségük, mert általában több dolgot végeznek egyszerre, többszörösen vannak igénybe véve, különösen a munkahelyükön.

Jim Horne, a tanulmány egyik készítője szerint azonban egyes férfiak is többet kell aludjanak, mint mások. Ez főleg azokra igaz, akik komplex feladatokat végeznek és folyamatosan döntéshozatali helyzetben vannak. Ebben az esetben a nők és a férfiak közötti különbség kevésbé hangsúlyos.

Egyébként 2013-ban amerikai kutatók is hasonló eredményre jutottak, ők akkor azt is megállapították, hogy azok a nők, akik nem jutnak elég alváshoz, gyakrabban szenvednek depressziótól és a mentális állapot változástól. Ugyanakkor ezek a zavarok a férfiakat nem érintik hasonló helyzetben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS