2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyetem-rangsor: a Babeş-Bolyai a legjobb az országban

2015. október 14. 10:33, utolsó frissítés: 12:38

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Románia legjobb egyeteme a U.S. News által összeállított Best Global Universities Rankings szerint. A BBTE az európai rangsorban a 246., a világszinten pedig az 560. legjobb egyetemnek számít, 40,7 ponttal. Az egyetem közleménye szerint ez a pontszám megfelel a közép-kelet-európai térség (Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország, Horvátország vagy Lengyelország) nagy egyetemeinek pontszámainak.

Matematika terén a BBTE szintén a legjobb az országban, az európai rangsorban a 63. helyre jött fel a 81-ről, és a térségből csupán két egyetem a moszkvai és a prágai előzi meg.

A U.S. News & World Report rangsorába még két romániai egyetem került be: a Bukaresti Egyetem 39,8 ponttal világszinten az 588., míg a Bukaresti Műszaki Egyetem 34,8 ponttal a 706. helyen végzett.

A rangsort a tudományos és kutatói tevékenység felmérésével állították össze, több mint 60 ország 750 egyetemének pontozásával. 12 mutatót vettek figyelembe: az egyetem kutatómunkájának világszintű és régiószintű ismertsége; szaklapokban közölt publikációk száma; megjelentetett szakkönyvek száma; az intézmény által szervezett konferenciák száma; idézettség; olyan publikációk száma és aránya, amelyek bekerültek a legolvasottabb publikációk (10%) közé; nemzetközi együttmúködések; doktori címek.

A BBTE elsősorban a nemzetközi együttműködés (43. hely) és a regionális hírnév (62. hely) kategóriákban szerepelt jól. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS