2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BBTE a világ 600 legjobb egyeteme között

2015. október 01. 16:11, utolsó frissítés: 17:34

Új egyetemi világrangsort állított fel a londoni Times Higher Education, amelyben a világ legjobb 600 egyeteme közé sorolták a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet. A The Times Higher Education World University Rankings 2015–2016 800-as rangsorában összesen négy romániai felsőoktatási intézmény került be: a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet az 501–600. kategóriába, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetemet, a Bukaresti Egyetemet és a Temesvári Nyugati Tudományegyetemet a 601–800. kategóriába sorolták.

A The Times Higher Education World University Rankings 2015–2016 világrangsor összeállítása során 13 kritériumot vettek figyelembe, és ezek közül a legfontosabbakat öt főbb mutató köré csoportosították: az oktatási tevékenység minősége (a tanulási környezet), tudományos kutatás (a megjelent publikációk száma és jelentősége), idézettség (impaktfaktorok), nemzetközi perspektívák (személyzet, hallgatók, kutatók), az üzleti környezettel való kapcsolatok (tudástranszfer).

„Annak ellenére, hogy néhányszor kritikusan tekintenek ezekre a rangsorokra, valójában egyedüli irányjelzőknek tarthatjuk őket, ugyanis tájékoztatnak a világ egyetemeinek helyezéséről és szerepéről. Az a tény, hogy ezúttal a világ 600 legjobbja között szerepel a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, több mint megtisztelő számunkra, és egyenesen arányos azzal az erőfeszítéssel, amelyet oktatóink és hallgatóink kifejtettek és nap mint nap kifejtenek az oktatás, a képzés és a tudományos kutatás területén. Továbbá meg vagyok győződve arról is, hogy ez a befektetett munka a jövőben megtermi gyümölcsét, és egyetemünk feljebb kerülhet a rangsorban” – mondta a BBTE rektora, dr. Ioan-Aurel Pop akadémikus, egyetemi tanár.

A ranglistát a California Institute of Technology vezeti, a top tízben egyébként hat amerikai, három nagy-britanniai és egy svájci egyetem található. Magyarországról a Semmelweis Egyetem, a BME, a Debreceni Műszaki Egyetem, az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem került be. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS