2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ellopták Benvenuto Cellini sótartóját

2003. május 12. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

A bécsi Kunsthistorisches Museumból vasárnapra virradóra ellopták Benvenuto Cellini XVI. századi olasz szobrász és aranyműves egy alkotását: a két alakból álló, színarany sótartó a múzeum egyik legértékesebb kiállítási tárgya volt, értékét több mint 50 millió euróra becsülik.

A tolvajok tettüket hajnali négy óra körül követhették el, de a rablást csak reggel észlelték. A rablók a múzeum renoválása céljából felhúzott állványzaton át, egy ablakot betörve jutottak be, majd betörték a vastag üvegből lévő vitrint is, amelyben a Saliera (sótartó) néven ismert művet tartották. Egyelőre nem világos, hogy a főleg mozgásérzékelőkből álló biztonsági berendezés vészjelzését miért hagyták oly nyugodtan figyelmen kívül. Nem tudni azt sem, hogy egy vagy több tettes követte el a rablást.

Benvenuto Cellini szobrász (1500-1571) aranyművesként is nagy hírnévnek örvendett, s ez volt az egyetlen olyan alkotása, amelyről bizonyosan tudható, hogy az ő műve.

A Saliera keletkezésének története és leírása a művész önéletírásából ismert. Cellini párizsi tartózkodása során, 1540 és 1543 között készült I. Ferenc francia király megrendelésére. A sótartót, amely a Föld allegorikus ábrázolása, Cellini saját leírása szerint aranylemezből domborította: a tengert jelképező férfialak egyik kezében gazdagon díszített hajót tart, amelyben a sót tartják, míg a nőalak a Földet szimbolizálta, s a mellette álló, templom alakú díszes épületben volt a bors helye. A két alakot tartó állványon a négy szélirány, a napszakok és az emberi tevékenység jelképei teljesítik ki az allegóriát.

Miközben a rendőrség feltételezése szerint a tettesek megbízásból cselekedtek, Wilfried Seipel, a múzeum igazgatója úgy vélekedett, hogy a tárgyat vagy egy őrült rabolta el, aki feltétlenül a magáénak akarta tudni, vagy valaki majd válságdíjat követel érte. Az igazgató aggodalmának adott hangot, hogy beolvaszthatják a felbecsülhetetlen értékű alkotást, és arra figyelmeztetett, hogy a Saliera túlnyomórész viaszból áll, a rajta lévő arany értéke elenyésző. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS