2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Honnan tudja az okostelefonod, hogy depressziós vagy?

2015. július 20. 17:06, utolsó frissítés: 17:26

Az okostelefonok által szolgáltatott adatok rendkívül pontosan előrejelezhetik a depresszió kialakulását - derül ki egy friss kutatásból. Kizárólag olyan jellegű információk segítségével, hogy a merre járt a tulajdonos vagy naponta hány percig használta a telefonját, 87%-os pontossággal megjósolható a depresszió kialakulása.

A kutatásban 40 embert figyeltek meg két hétig. Az első szempont a telefonhasználat ideje volt: az emberek átlag 17 percet töltenek naponta a mobiljukkal. Ezzel szemben a depressziósok esetében ez az idő már 68 perc, ami a depressziósokra jellemző elkerülő magatartás része (közben ne kelljen a problémáikra gondoljanak).

A másik tényező a megszokott napirend megváltozása, a depresszió ugyanis felborítja a rutinokat: pl. minden nap más időpontban megy haza a munkahelyéről. A harmadik szempont pedig az, hogy a depressziós személyek rendszerint kevesebbszer mozdulnak ki, kevesebb helyre járnak el, mivel elvesztik az érdeklődésüket, motivációjukat.

A legmeglepőbb az volt, hogy az okostelefonok alapján történő előrejelzés pontosabb eredményt adott, mint az, ha naponta megkérdezték a résztvevőket arról, hogy menyire boldogak vagy szomorúak.

Az eredmények igazolták, hogy az okostelefonokat alkalmasak lehetnek erre a célra, illetve emellett applikációk révén segíthetik a különböző káros szokások megváltoztatását is. (psyblog)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS