2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az olténiaiak és a moldvaiak isznak a legtöbbet

2015. július 03. 16:10, utolsó frissítés: 16:32

Havonta átlagosan 2,27 liter szeszes italt – sört, bort, pálinkát – iszik meg egy átlagos romániai lakos – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS). A felmérésből kiderül, hogy Olténiában és Moldvában fogyasztják a legtöbb alkoholt, és a Bánságban a legkevesebbet. A városokban kevesebbet isznak, de drágábban, vidéken pedig többször néznek a pohár fenekére, de olcsóbban. Közép-Erdély a maga 1,97-es átlagával a középmezőnyben foglal helyet.


Moldvában és Olténiában ugyanakkor több szeszes italt fogyasztanak, mint üdítőt és ásványvizet. A tanulmány szerint Moldvában 2,9 l alkohol jut egy főre, míg üdítőitalból és ásványvízből 2,7 liter. Olténiában 3,8 liter alkoholt isznak meg átlagosan egy hónapban, a nem alkoholos italokból pedig 3,5 litert. Bukarestben 9,5 liter ásványvizet és üdítőt isznak átlagosan egy hónapban, ezzel szemben csak 1,7 liter alkoholt.

A felmérésből továbbá kiderül, hogy az idősebb korosztályok többet isznak, mint a fiatalabbak: a 15-24 éves korosztály átlagosan 2 liter alkoholt fogyaszt havonta, míg az 50-64 év közöttiek 2,5 litert. További érdekes adat, hogy egy átlagos városlakó 1,9 liter alkoholt iszik havonta 7,2 lejből, míg egy vidéki lakos 2,6 liter alkoholt fogyaszt havonta, ennek költsége 5,2 lej.

Az INS kutatása a következőképpen néz ki Románia legnagyobb ivójának fantomképe: 50-64 év közötti, többnyire mezőgazdasággal foglalkozó, vidéki férfi, aki Olténiában vagy Moldvában él, és havonta legalább 3 liter szeszes italt, főleg bort iszik. A nagyivó ellentéte pedig alig 1,5 liter szeszes italt iszik havonta, 15-24 év közötti bukaresti vagy az ország nyugati felén nagycsaládban élő nő, és főleg a tömény italokat kedveli. (adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS