2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Balkezes" a kenguruk többsége

2015. június 19. 17:36, utolsó frissítés: 17:36

A kenguruk és más erszényesek – az emberhez hasonlóan – szívesebben használják az egyik mellső végtagjukat, mint a másikat - fedezték fel Tasmániai Egyetem kutatói, akik ezzel megcáfolták azt a feltételezést, hogy a jobb- vagy balkezesség kizárólag az emberre lenne jellemző. Az emberrel ellentétben azonban ezek az állatok általában a bal "kezüket" kedvelik jobban.

Két éven át tanulmányozta a kengurukat Janeane Ingram PhD-hallgató, és észrevette, hogy túlnyomó többségük szívesebben használta a bal mellső végtagját. Kutatócsoportjának tanulmánya a Current Biology című szaklapban jelent meg.

"A keleti szürke és vörös kenguruk igen erősen preferálták a bal mellső végtagjukat az összes megfigyelt tevékenység közben. A vörös nyakú wallabyk szintén szívesebben használták a bal mellső végtagjukat, amikor hátsó lábukon állva táplálkoztak vagy tisztogatták magukat" – mondta a kutató.

A "balkezesség" a hátsó lábukon álló erszényeseknél gyakoribb volt, mint a négy lábon állóknál. Ingram világos és erős kapcsolatot fedezett fel a felegyenesedett tartás és a mellső végtag preferenciája között.

Az agyi aszimmetriáról és az emlősök evolúciójáról szóló ismeretanyagot bővíti minden tanulmány, mely igazolja egy felegyenesedett faj jobb- vagy balkezességét – vélte a Ingram.

"Ugyan a tudományos közösségben uralkodó a nézet, amely szerint a jobb vagy bal kéz preferenciája az emberben és a főemlősökben fejlődött ki, tanulmányunk egyik méltatója rámutatott, hogy a lateralitás, vagyis az egyik oldali végtag gyakoribb használata nyilvánvaló a papagájnál, amikor általában ugyanazzal a végtagjával tartja az ételt, valamint a kutyánál, amikor pacsit ad" - hangsúlyozta a kutató. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS