2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oxigénpalack nélkül indul a K2-re a nagyváradi Varga Csaba

2015. június 17. 08:38, utolsó frissítés: 09:01

A világ második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méter magas K2 oxigénpalack nélküli meghódítására készül a nagyváradi Varga Csaba és a békéscsabai Suhajda Szilárd, akik szerdán indulnak el Budapestről a mintegy két hónapos expedícióra.

A két hegymászó az Abruzzi-sarkantyún keresztül próbál majd feljutni a Karakórumban található csúcsra, a tervek szerint július végén, augusztus elején. A Pakisztán területén található K2-re magyar mászó még nem jutott fel.

Az építész Varga Csaba kedden azt mondta, a tervek szerint két hét múlva érik el a mintegy ötezer méter magasan fekvő alaptábort. A csúcstámadás nyolcezer méterről, a negyedik táborból indul.A hegymászó elmondta, hogy bár fizikailag és mentálisan is felkészültnek érzik magukat, az időjárás nagyban befolyásolhatja sikerüket. A hegynek saját mikroklímája van, így előfordulhat, hogy a környéken nagyon jó idő van, de a K2-n viszont vihar - tette hozzá.

Varga Csaba felidézte, tavaly - a végül sikeres Broad Peak-csúcstámadás alkalmával - babonázta meg őket a K2 híres piramis formája, ekkor döntötték el, hogy amennyiben lehetőségük adódik, megpróbálnak felmenni. "Mi lehetnénk az első magyarok, akik feljutnak a csúcsra" - közölte.

Azt mondta, hogy számára fontos üzenete van az expedíciónak: példát mutatni, és bebizonyítani, hogy nincs lehetetlen, a Kárpát-medencében és a szerte a világban élő magyarság mindent meg tud csinálni. Emellett fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet az elszakított területeken élő, köztük az erdélyi és a partiumi magyarság élni akarására, a szülőföldön való megmaradás fontosságára.

Suhajda Szilárd szerint a K2 gyönyörű hegycsúcs, és akik már látták élőben, értik, miért babonázza meg az embert. Mint mondta, "a hegymászóban megfogalmazódik az a vágy, hogy szeretne visszatérni, megvetni a lábát a hegyen, megmérettetni magát". Rámutatott, hogy a K2 az egyik legnagyobb kihívás a hegymászók számára, különösen oxigénpalack nélkül, és az is különlegessé teszi, hogy magyar mászónak még nem sikerült meghódítani a csúcsot.

Kiemelte, a legfontosabb cél, hogy épségben visszatérjenek, emellett bíznak abban, hogy a magyar mászósportot is képviselni tudják. Kitért arra, hogy a félelem természetes része a felkészülésnek és az útnak, hiszen a K2 köztudottan veszélyes hegy, amit a szomorú statisztikák is alátámasztanak. A félelmet azonban megtanulták kezelni, és része a felemelő érzésnek, amely elönti az embert a felhők fölött - fogalmazott.

Suhajda Szilárd elmondta azt is, hogy felemelkedőben van egy nagyon ambiciózus, fiatal mászógeneráció, amelynek tagjai szép eredményeket érhetnek el a világ legnagyobb hegységeiben, a legnagyobb magasságokban. A két hegymászó 2014-ben a Kína és Pakisztán határán fekvő, 8051 méter magas Broad Peak - eredeti nevén K3 - hegycsúcsot mászta meg sikerrel, Varga Csaba 2013-ban feljutott a 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsára is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS