2019. január 22. keddVince, Artúr
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megérkezett Zalánpatakára Károly herceg

2015. június 01. 13:04, utolsó frissítés: 13:04

Zalánpataki birtokára érkezett vasárnap este Károly walesi herceg, brit trónörökös, aki évek óta Erdélybe látogat a május végi, június eleji időszakban.

Az Agerpres hírügynökség hétfői jelentése szerint a herceget a falu összesereglett népe várta a zalánpataki birtoka előtt. A látogatás programját nem közölték, de a hírügynökség úgy tudja, a herceg hétfőn kaszálóversenyt néz meg, és a környékbeli gyermekek is előadással készültek a köszöntésére. A herceg az elkövetkező napokban várhatóan a szászfehéregyházi birtokát is meglátogatja.

Károly herceget vasárnap délután Bukarestben fogadta Klaus Johannis államelnök. A találkozó után az államfő közösségi oldalán közölte: Károly herceg értékeli Romániát, és bárhová megy a világban, hirdeti az erdélyi tájakat. ( ) Úgy beszél Romániáról, mint a lelke részéről” - közölte az elnök.

M-am întâlnit astăzi, la Palatul Cotroceni, cu Prințul Charles, un om care prețuiește România și care ne promovează...

Posted by Klaus Iohannis on Sunday, May 31, 2015


Az elnöki hivatal közleménye szerint a megbeszélésen Klaus Johannis köszönetet mondott a hercegnek azért, hogy szerepet vállal az erdélyi közösségek sajátosságainak a megőrzésében”, a környezet és a biodiverzitás megőrzésének a bátorításában. A közlemény szerint arról a közös erőfeszítésükről is tárgyaltak, hogy közkinccsé tegyék Románia természeti és történelmi hagyatékát.

Klaus Johannis nyomatékosan hangsúlyozta, elnöki mandátuma idején figyelmet fordít az örökség megőrzésére, a történelmi hagyományok megőrzésére, és a környezetvédelemre. Károly herceg a brit nemzeti parkok pozitív gyakorlatát ajánlotta tárgyalópartnere figyelmébe, és nagy-britanniai látogatásra hívta meg az államfőt.

Károly herceg visszajáró vendégnek számít Romániában. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS