2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ilyen volt a Boldogasszony zarándokvonat gyimesi útja

2015. május 23. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

A Gyimesekbe is elvitte pénteken a zarándokokat a Boldogasszony zarándokvonat, amely csütörtökön indult Budapestről. A 15 kocsiból álló vonat mintegy nyolcszáz zarándokkal indult el a budapesti Nyugati pályaudvarról május 21-én, utasai az ezeréves határnál, Gyimesbükkön misén vettek részt másnap.

A Boldogasszony zarándokvonat Gyímesfelsőloknál, az Utusaly völgyhídon. 
<br />
MTI Fotó: Máthé ZoltánA Boldogasszony zarándokvonat Gyímesfelsőloknál, az Utusaly völgyhídon.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Népviseletbe öltözött fiatalok a Boldogasszony zarándokvonat utasai között Gyimesbükkön.
<br />
MTI Fotó: Koszticsák SzilárdNépviseletbe öltözött fiatalok a Boldogasszony zarándokvonat utasai között Gyimesbükkön.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai Gyimesbükkön.
<br />
MTI Fotó: Koszticsák SzilárdA csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai Gyimesbükkön.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai misén vesznek részt az MTI Fotó: Koszticsák Szilárd" title="A csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai misén vesznek részt az "ezeréves határnál", a székelyföldi Gyimesbükkön 2015. május 22-én. Középen Tamás József püspök.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd" >A csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai misén vesznek részt az "ezeréves határnál", a székelyföldi Gyimesbükkön 2015. május 22-én. Középen Tamás József püspök.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Az idei csíksomlyói búcsú zarándokai teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesülnek abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az - ebből az alkalomból meghirdetett - jubileumi Mária-évben kerül sor.

A csíksomlyói hegynyeregben 12.30-kor kezdődik az ünnepi szentmise. Az idei búcsú jelmondata, az „Oltalmad alá futunk” a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, a mise ünnepi szónoka Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke lesz.

Az eseményre a magyar kormány támogatásával újították fel a Makovecz Imre tervei alapján készült Hármashalom oltárt. A csíksomlyói búcsúra idén is magyarok százezreit várják szerte a világból. A zarándokok között lesz Áder János köztársasági elnök is.

Az idén ötszáz éves csíksomlyói Mária-szobor a világon ismert legnagyobb kegyszobor. A reneszánsz stílusú, hársfából készült alkotás magassága 2,27 méter, alkotója ismeretlen. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS