2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alacsonyabbak maradnak a kannabiszfogyasztó fiúk

2015. május 19. 15:51, utolsó frissítés: 16:01

Alacsonyabbak azok a fiúk, akik kamaszkoruk előtt rendszeresen füveznek - állítja egy friss tanulmány, amit a The Telegraph szemléz. Állításuk szerint átlagosan 11,6 centiméterrel lesznek alacsonyabbak a kannabiszfogyasztók, a drogot nem fogyasztókhoz képest. A kutatók összesen 220 nem függő és 217 függő kamasz fiatalt hasonlítottak össze.

A marihuána használata stresszválaszt válthat ki, amely előbbre hozza a pubertás kezdetét, de lassítja a növekedés ütemét - magyarázta a tanulmány szerzője, Syed Shakeel Raza Rizvi, a pakisztáni Agriculture University Rawalpindi kutatója. A pubertás korral összefüggő hormonok szintjét befolyásolta a marihuána fogyasztása, így megemelkedik a tesztoszteron és luteinizáló hormonok szintje, ugyanakkor csökken a növekedési hormonoké. A kutatás szerint a marihuánát nem szívó fiúk 20 éves korukra 4 kilogrammal nehezebbek és 4,6 inchcsel (11,6 cm) magasabbak, mint az azt rendszeresen fogyasztók.

A marihuána a legelterjedtebb tiltott kábítószer Európában, becslések szerint 80,5 millió európai már legalább egyszer kipróbálta az élete során. A legnagyobb arányban a 15-24 év közöttiek fogyasztják, és lényegesen magasabb a férfi fogyasztók aránya, mint a nőké. (telegraph.co.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS