2018. május 23. szerdaDezső
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összerakták Európa genetikai térképét: kik a legközelebbi rokonaink?

2015. április 28. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Az úgynevezett haplocsoportok alapján az Eupedia nevű, Európával foglalkozó oldal összerakta Európa genetikai térképét - írja a hvg.hu.

A haplocsoport olyan emberek csoportját jelenti, akik ugyanolyan DNS markerrel rendelkeznek, és ezt az egyezést a tudomány a közös földrajzi származással azonosítja. Azok az emberek, akik ugyanabba a haplocsoportba tartoznak, vissza tudják vezetni DNS-üket egy közös őshöz, akitől az adott DNS marker származik, így ez alapján a származásra is lehet következtetni. A térképen az látszik, hogy a genetikusok által elkülönített különböző haplocsoportok milyen arányban vannak jelen az egyes országokban.


A térkép nagyban itt érthető el.

A térképről kitűnik, hogy a magyarországi férfiak genetikai összetétele köszönő viszonyban sincsen a finnekkel, inkább az osztrákok, a csehek és a szlovákok genetikai összetételéhez hasonlít. Románia genetikai összetételéhez viszont egyetlen ország se hasonlítható, elég nagy a genetikai koktél nálunk, gyakorlatilag minden vizsgált haplocsoportot megtalálni, legnagyobb arányban a szlávok és a délszlávok vannak.

A térképet viszont csak a férfiak, tehát csak az apáról fiúra történő öröklés, haplocsoportjai alapján rakták össze. Az anya génállományát mindkét gyerek örökölheti, azokat nem mutatja a térkép. De a téma iránt érdeklődőknek tényleg ajánljuk az Eupedia nevű oldalt, részletes leírásokkal és ábrákkal tárgyalják a témát, és a nők haplcsoportjait is részletesen bemutatják. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS