2018. május 23. szerdaDezső
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mióta fehér az európaiak bőre?

2015. április 07. 15:55, utolsó frissítés: 15:55

Az európai kontinenst benépesítő lakosság egészen sokáig volt sötét bőrű - állítja egy nemrég bemutatott genetikai vizsgálat. A világos bőrt szabályozó gén egy egészen új genetikai változás eredménye, hasonlóan a laktóztoleranciához, ahhoz a tulajdonságunkhoz, ami lehetővé teszi, hogy felnőttként is megemésszük a tejet.

A természetes szelekció, az előnyös mutációk terjedése nem mindig gyors folyamat. A legtöbb új genetikai variáció csak korlátozott előnyökkel jár, ezért csak lassan terjed el a közösségben. Emiatt különösen érdekesek a gyorsan terjedő változatok, amelyek nagy előnnyel kecsegtetnek.

Az 1000-Genomes Project keretében 83 mintát vettek szerte Európában. Iain Mathieson, a Harvard Egyetem kutatójának az American Association of Physical Anthropologists éves konferenciáján tartott beszámolója szerint csapatuk öt olyan funkciót különböztettek meg, aminek az elterjedése erős szelekciós előnyt jelentett az európaiaknak. Drámaian megváltoztatták a korábbi természetes szelekciót. Az egyik ilyen a laktóztolerancia, ami 8000 évvel ezelőtt még teljesen hiányzott az európaikból. Azóta ez annyira megváltozott, hogy a tejtermékek az egyik fő táplálékforrásunkká vált.

Az első emberek, akik elhagyták Afrikát, még sötét bőrűek voltak, sőt még évezredekkel később is az volt a jellemző. Kutatásaik szerint a legrégebbi "sápadt gének" az SLC24A5 és a SLC45A2 7700 évvel ezelőttről származnak Svédország déli részéről. A SLC45A2 csak 5800 évvel ezelőtt vált általánossá. (iflscience)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS