2018. május 23. szerdaDezső
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meglepően boldogak vagyunk: az átlag felett Európában

2015. március 20. 16:08, utolsó frissítés: 16:08

A dán nyugdíjasok a legboldogabbak Európában, míg a bolgár nyugdíjasok a legboldogtalanabbak - derül az Eurostat felméréséből, amit a boldogság napja alkalmából adtak ki pénteken. Összességében a dánok, a finnek és svédek a legboldogabbak az Európai Unióban, 1-től 10-ig terjedő skálán mindhárom ország lakossága nyolcasra értékelte az élettel való elégedettségét. Szintén nyolcasra értékelték a boldogságukat a svájciak. Alig maradnak el tőlük a norvégok és izlandiak, akik 7,9-es átlaggal jönnek utánuk.

Az EU-s boldogságindex egyébként 7,1. Románia a középmezőnyhöz tartozik, az országban élők átlaga 7,2 a felmérés szerint. A bolgárok kirívóan boldogtalanok és elégedetlenek, a 4,8-as átlagukkal messze le vannak maradva a második legboldogtalanabb görögöktől, ciprusiaktól, magyarországiaktól és portugáloktól, akiknek 6,2 az átlaguk.

| Create infographics


A felmérés korosztály szerinti bontásából az derül ki, hogy nálunk a 16-24 év közöttiek a legelégedettebbek, 8-as az átlaguk. Ebben a korosztályban az EU-ban csak a dánok (8,1), az osztrákok (8,4), a lengyelek (8,1) és a finnek (8,2) előznek meg. Az idősebb korosztályoknál folyamatosan csökken a boldogságszintünk, a 75 év feletti nyugdíjasok a legszomorúbbak az országban, 6,2 az átlaguk. Egyébként egész európára jellemző, hogy boldogabbak és elégedettebbek a fiatalok, a 16-24 év közötti korosztálynak 7,6-os az átlaga. Az EU-ban a 75 év fölötti korosztály a legboldogtalanabb 6,8-cal.

| Create infographics


Az európaiak boldogsága szempontjából az egészség a legmeghatározóbb, utána következik a pénzügyi, a munkaerőpiaci helyzet, majd a társadalmi kapcsolatok következnek. A tanulmányból az is kiderül, hogy az Európai Unióban a férfiak kicsit boldogabbak (7,1), mint a nők (7,0). (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS