2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átadták a felújított Donát-szobrot Kolozsváron

2014. december 18. 13:55, utolsó frissítés: 13:59

Csütörtök délelőtt Horváth Anna alpolgármester jelenlétében átadták a felújított Donát-szobrot a kolozsvári Néprajzi Múzeum Hója-erdei részlegének, a Romulus Vuia Falumúzeum előterében.

A szobrot nem rekonstruálták, így továbbra is csak fél lába van, és a kezeit sem pótolták, de nem is tudják, hogyan állhatottA szobrot nem rekonstruálták, így továbbra is csak fél lába van, és a kezeit sem pótolták, de nem is tudják, hogyan állhatott


A szobor felújításáról és közterületen való kiállításáról idén márciusban döntött a kolozsvári önkormányzat. A barokk kőszobor felújítási munkálatait idén májusban kezdte el a magyarvistai Levente Companie. A szobor átadása a műemlékvédő bizottság engedélye miatt húzódott el eddig, ugyanis a műemlék szempontjából megfelelő helyet kellett találni - mondta el a Transindexnek Weinberger Octavian, a felújítást végző cég munkatársa. A munkálatok megközelítőleg 43 ezer lejbe kerültek.

A falumúzeum bejáratánálA falumúzeum bejáratánál
Horváth Anna alpolgármester elmondta, hogy az új helyszín kiválasztásakor arra törekedtek, hogy ne távolítsák el nagyon a Törökvágástól, mert a szobornak mindenképp ott van a helye. Az alpolgármester ugyanakkor a jövő évi tervekről is beszámolt. 2015-ben a Karolina téli obeliszket, illetve több Házsongárdi sírt és kriptát szeretnének felújítani, 2016-ban, a Farkas utca lezárása után vissza szeretnék állítani az eredeti helyére a restaurált Mária-oszlopot (Pestis-szobrot).A legenda szerint a Kolozsvár melletti Hója-erdőben élt egy Donát nevű pásztor, aki egy éjszaka arra lett figyelmes, hogy a törökök nekiláttak átvágni a hegyet, hogy Kolozsvárról elvezessék a Szamost, és a város ivóvíz nélkül maradjon. Donát lélekszakadva futott be a városba, hogy beszámoljon az eseményről a városházán. Miután értesítette Kolozsvár vezetőit, kimerültségében holtan rogyott össze. A városvédők pedig hamar intézkedtek és sikerült még időben elkergetni a török seregeket. Hálából pedig szobrot készítette Donátnak, amit a Hója-erdő aljában állítottak fel. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS