2019. február 21. csütörtökEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan terjedt el a marihuána a világban?

2014. október 20. 18:00, utolsó frissítés: 18:07

A kannabiszt az emberiség az ősidőktől használja, a vadászó-gyűjtögető ősközösségek tagjaitól az ókori Kína lakóin át a vikingekig előfordult a könnyű drog fogyasztása. Barney Warf a Livescience tudományos portál által idézett tanulmányában azt követi végig, hogyan terjedt el a világban a marihuána. 12 ezer évvel ezelőtt Ázsiában jelent meg a növény, onnan indulva meghódította a többi kontinenst is. Kezdetben gyógyszerként és spirituális célokra használták, például a vikingek és a középkori németek fájdalomcsillapítónak alkalmazták szülés és fogfájás esetén. A marihuána káros kábítószerként való megbélyegzése egy friss jelenség, és betiltása a “történelem anomáliája” – magyarázza a kansasi kutató.

Az elterjedési térkép (készítette: Barney Warf, University of Kansas)Az elterjedési térkép (készítette: Barney Warf, University of Kansas)


Katt ide nagyobb felbontásért!

A marihuána őshazája az ázsiai sztyeppe, a mostani Mongólia és Dél-Szibéria területe. Időszámításunk előtt mintegy háromezer évvel ezelőttről származó, pörkölt magvakat találtak Szibériában feltárt temetkezési helyeken, de i.e. 2500-ra datált kínai nemesi sírokban is.

I.e. 4000-ben használhatták először orvosi célokra. I.e. 2000 környékén földművesek közvetítésével eljutott Koreába, utána Dél-Ázsiába, széles körben kezdték használni Indiában. A Közel-Kelet térségében a szkíták használták i.e. 2000 és 1400 között, feltehetően az ő közvetítésükkel került Oroszország és Ukrajna területére.

A germán törzsek is átvették, tőlük került Nagy-Britanniába az angolszász invázió idején, az 5. században. 9. századi viking hajókon is találtak magvakat. Ezután került át Afrikába, majd a 19. században Dél-Amerikába, végül Észak-Amerikába.

Az Egyesült Államokba csak a 20. század elején került be Mexikón keresztül. Fogyasztása és a mexikói bevándorlók közösségének kriminalizációja összefügg, valóságos hadjárat indult a marihuána betiltása érdekében, először Utah államban hoztak ilyen értelmű rendeletet 1915-ben, és 1937-re már az egész USA-ban tilos volt a fogyasztása. (livescience via totb.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS