2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltűnhetnek a cigimárkák Franciaországban

2014. szeptember 26. 09:54, utolsó frissítés: 09:57

Franciaország elrendelik a cigaretták márkasemleges csomagolását. Eddig csak Ausztráliában volt példa erre – jelentette be csütörtökön Marisol Touraine egészségügyi miniszter. A cigarettásdobozok egységesek lesznek: egyforma formájuk, méretük, színük lesz, még a dobozokon olvasható feliratokat is egy meghatározott betűtípussal kell majd nyomtatni.

A miniszter azt nem közölte, hogy az intézkedés mikor lép életbe, de elképzelhető, hogy Franciaország lesz az első Európában, megelőzve Angliát és Írországot, amelyek hasonló jellegű intézkedésre készülnek.

Az Európai Unió februárban fogadta el a dohányzásellenes direktívát, amely előírja, hogy a jövőben a cigarettásdobozok felületének 75 százalékát sokkoló fényképeknek és figyelmeztető szövegeknek kell elfoglalniuk – a márkanév rovására.

Betiltják a gyerekek által látogatott közterületeken, így a játszótereken is a dohányzást, valamint tilos lesz rágyújtani olyan járműben is, amelyben 12 évesnél fiatalabb gyermek utazik – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a francia egészségügyi miniszter.

Az elektromos cigarettát szintén betiltják egyes nyilvános helyeken: a fiatalkorúakat is fogadó intézményékben, azaz az iskolákban, a közlekedési járműveken és a munkahelyek közös tereiben.

A fiatalkorúak számára 2014 márciusa óta teljesen tiltott e-cigaretta az elmúlt két évben nagyon népszerű lett Franciaországban. A dohánytermékek 2013-as eladási adatait feldolgozó tanulmány szerint Franciaországban 8 és 9 millió közé tehető azok száma, akik már kipróbálták az elektromos cigarettát, közülük egymillióan használják mindennap, a 15 és 75 év közöttiek 3 százaléka.

A felmérést készítő Kábítószerek és a Kábítószerfüggők Megfigyelő Intézete szerint az elektromos cigaretta elterjedésének köszönhető, hogy visszaszorult a dohányzás Franciaországban, és a leszoktató gyógyszerekből is kevesebb fogyott 2013-ban.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a cigarettaeladás 8,6 százalékkal esett vissza 2014 augusztusában az előző évhez képest, a sodort dohányé pedig 4,2 százalékkal, és a dohányzásról leszoktató termékek eladása is jelentősen csökkent.

A márkasemleges cigarettásdoboz bevezetésének a dohányzásellenes szervezetek örülnek, de a trafikosok tiltakoznak.

Franciaországban a legtöbb országhoz hasonlóan a dohányzás a legfőbb halálok. Évente körülbelül 73 ezer haláleset köthető a dohányzáshoz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS