2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Így jutott fel a Broad Peakre a nagyváradi és a békéscsabai hegymászó

2014. augusztus 01. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

Augusztus elsején közölte a csúcsfotókat a Duna TV Hazajáró című műsorának Facebook-oldala a Varga Csaba nagyváradi és Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászó július 23-i sikeréről, amikor a Föld 12. legmagasabb hegycsúcsára, a 8051 méteres Broad Peakre jutottak fel.

Varga Csaba a csúcs meghódítása után elmondta, hogy minden a terv szerint alakult: hétfő hajnalban indultak a 4950 méteren fekvő alaptáborból, majd elérték a 6400 méteren lévő 2-es tábort, utána pedig kedden a 3-as tábort 7050 méteren, ahonnan éjszaka indultak tovább. A friss hó miatt igen nehéz körülmények között, ráadásul rendkívüli kimerültségben végül helyi - azaz pakisztáni - idő szerint szerda (július 23.) kora délután érték el a csúcsot.

"A csúcson tanyáztunk egy órát, jó idő volt, nem fújt a szél. Fantasztikus volt a kilátás, mindent lehetett látni a Karakorumban, Indiába is átláttunk. Úgy éreztem magam, mintha egy hegyi királyság trónján ülnék" - fogalmazott a hegymászó a Hazajárónak adott telefoninterjúban.

Lefelé a 4-es táborban, 7400 méteren éjszakáztak, és csütörtök hajnalban indultak el az alaptáborba, ahová helyi idő szerint este 7 óra körül érkeztek meg.

Varga Csaba megköszönte mindazoknak, akik aggódtak és imádkoztak értük "Ez nagyon sokat számított" - mondta az interjúban.

A Broad Peaket először 1957. június 9-én mászta meg egy osztrák expedíció. A magyarok közül 2000. július 31-én Ács Zoltán és Mécs László (Explorers), majd 2007. augusztus 11-én Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita (Magyarok a világ nyolcezresein) mászták meg a csúcsot, amely az igen meredek és viszonylag hosszú, 8000 méter fölötti magasságú csúcsgerincen közelíthető meg. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS