2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Postán utaztak veszélyes skorpiók Kínába

2014. július 25. 08:26, utolsó frissítés: 08:26

Veszélyes skorpiókra leltek a kelet-kínai Csöcsiang tartomány vámosai egy "érték nélküli ajándék" címkével ellátott csomagocskában. Feladója a Fülöp-szigeteken adta postára - számolt be a ritka fogásról Hangcsou város Hsziasan kerületének hivatala csütörtökön.

A dobozból kereken tíz darab élő vastagfarkú skorpió (Androctonus australis) került elő. Ez volt az első eset, hogy a kerületi hivatal alkalmazottai eme Afrikában és Ázsiában egyaránt honos fajjal találták szemben magukat.

Az Androctonus australis a Hszinhua hírügynökség leírása szerint egyike a legmérgezőbb skorpióknak, természetes élőhelyei elsősorban a száraz sivatagok, de száraz hegyvidékeken, magas fennsíkokon is előfordul. Algériában, Líbiában és Egyiptomban például jól ismerik. Halálos mérge a rovarokkal, pókokkal azonnal, az emberekkel órákon belül végez. Hatékony ellenszéruma nincs.

A tartományi illetékesek elmondták, hogy Vencsou városában az ellenőrzések során nem oly régen 22 darab élő pókot találtak egy szintén külföldről - meg nem nevezett országból - feladott küldeményben.

A példák is azt igazolják, hogy Kínában a kis- és hobbiállatok elterjedésével mind nagyobb igény mutatkozik a különleges, egzotikus állatok iránt is. A szaküzletek gyakran illegális úton próbálják meg ezeket beszerezni, így például postán rendelik meg őket, egyes rovarokat olykor levélben. Aki keres, az interneten talál eladó vastagfarkú skorpiót, darabjáért 200 jüant (kb. 23 eurót) kérnek.

A hatályos kínai törvények értelmében élő állat csak külön szakhatósági vizsgálatot követően, engedéllyel vihető be az országba. A szakemberek szerint azok az állatok, amelyek ellenőrzés és eredetvizsgálat nélkül érkeznek az országba, veszélyes mikroorganizmusokat, vírusokat hordozhatnak. Ezen kívül - érvelnek - egyes idegen fajoknak nincs természetes ellenségük Kínában, így veszélyeztetik az ország "ökológiai biztonságát". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS