2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Török-olasz film nyerte az idei "olasz Oscart"

2003. április 11. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

A holokauszt és a tiltott szerelem témáját feldolgozó filmjével az Olaszországban élő és alkotó Ferzan Özpetek török filmrendező lett az idei abszolút győztese a legrangosabb olasz filmes kitüntetésnek, a csütörtökre virradóra kiosztott "Donatello Dávidja" díjnak. A szemközti ablak című alkotás összesen öt kategóriában söpörte be az "olasz Oscarnak" számító díjat: nemcsak az év legjobb filmjének minősült, de díjat nyert a legjobb színésznő (Giovanna Mezzogiorno), a legjobb színész (a forgatás óta 84 évesen elhunyt Massimo Girotti) és a legjobb filmzene (Andrea Guerra) kategóriában, továbbá elnyerte azt a Dávidot, amely az olasz filmművészetben "iskolát teremtő" alkotásokat illeti meg.

Legjobb rendezőként Pupi Avati lett a győztes A szív máshol van című alkotásával, míg a legjobb külföldi filmnek Roman Polanski A zongorista című produkciója találtatott a késő éjszakába nyúló szerda esti gálán. A 48. alkalommal odaítélt olasz filmdíjakból tiszteletbeli Dávidot kapott Gregory Peck, Isabelle Huppert és Daniel Auteuil.

A szemközti ablak a negyedik alkotása a 25 éve Olaszországban élő 44 éves török filmrendezőnek. A díjnyertes produkcióban a holokausztot túlélő amnéziás öregember és egy családi problémákkal küszködő fiatalasszony története fonódik egymásba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS