2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A maffiának is van szíve: kevesebb védelmi pénzt kérnek

2014. június 26. 08:22, utolsó frissítés: 08:23

Vállalkozásonként kevesebbet, de több üzletben szed védelmi pénzt Szicíliában a Cosa Nostra bűnszervezet, amely a gazdasági válságban diverzifikálta bevételeit - tudta meg az olasz rendőrség a maffiavezérek lehallgatott telefonbeszélgetéseiből.

Havi 100-500 eurót (30-150 ezer forintot) fizetnek a maffiának a szicíliai kereskedők azért cserébe, hogy üzleteik kirakatait ne törjék be, a boltot ne gyújtsák fel, és a tulajdonosnak és családtagjainak se essen baja. A védelmi pénz fizetési módozatait a palermói rendőrség hozta nyilvánosságra a szervezett bűnözés tagjainak lehallgatott telefonbeszélgetései alapján.

Arról, hogy hány üzletben és mekkora összeget kell beszedni, Girolamo Biondino, a San Lorenzo palermói városnegyed maffiavezére beszélt telefonon, miközben utasításokat adott embereinek. Biondinót hétfőn tartóztatták le a Cosa Nostra több mint kilencven tagjával. Beszélgetései szövegét azóta az olasz újságok folyamatosan közlik.

A klánvezér azt parancsolta, sokkal több üzlettől szedjenek védelmi pénzt, de a gazdasági válságra való tekintettel csökkentsék ennek összegét. Havi ezer eurót csak a nagy építkezési területeken szedtek be a maffia emberei. A szicíliai szervezett bűnözés utoljára a szintén válságperiódusnak számító nyolcvanas-kilencvenes években szedett havonta védelmi pénzt. Ezt követően a kétezres években csak a nagy vallási ünnepek alkalmával, karácsonykor, húsvétkor és az augusztus közepi Nagyboldogasszony ünnepe előtt szedtek védelmi pénzt a kereskedőktől.

Az olaszországi szervezett bűnözés az utóbbi évtizedekben inkább kábítószer- és fegyverkereskedelemből élt meg, a folyamatos letartóztatások azonban szűkítették a maffia piacát. Ezért visszatért a védelmi pénzek beszedéséhez - állítják az olasz hatóságok. Az üzlettulajdonosoknak csak töredéke tesz feljelentést, jóllehet a hatóságokhoz forduló kereskedők cserében még adókedvezményben is részesülnek.

A maffia Palermóban még az otthon nélküli családok által törvénytelenül elfoglalt lakóházakban is védelmi pénzt szed, hogy ezekben az épületekben működjön a vízszolgáltatás és elszállítsák a szemetet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS