2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Willy mégsem akar szabad lenni

2003. április 10. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

Úgy tűnik, mégsem szeretne szabadon élni Keiko: a filmsztár kardszárnyú delfin annyira ragaszkodik az emberekhez, hogy gondozói várhatóan nem erőltetik tovább visszailleszkedését természetes környezetébe. A 90-es években forgatott Szabadítsátok ki Willyt című mozifilmek főszereplője tavaly nyár óta él a Norvégia északnyugati partján található Taknes fjordban. A fjordot a minap meglátogató magyar újságírók megtapasztalhatták, hogy a gyilkos bálnának is nevezett kardszárnyú delfiln rendkívül barátságos. Gondozói ugyan komolyan ügyelnek arra, hogy senki ne mehessen a közelébe, ám az egész fjordot nem tudják felügyelni. Egy pár száz méterrel arrébb lévő stégnél Keiko örömmel lubickolva üdvözölte az érdeklődőket.

Az 5 és fél tonnás, 7 és fél méter hosszú, fekete-fehér színű orkát 1979-ben fogták be Izland partjai előtt, majd 1985-ben eladták egy vidámparknak. Ezt követte a filmkarrier, amelynek nyomán Keiko egy newporti medencébe került. A cetfélékkel rokon kardszárnyú delfint azonban nem csak a filmekben akarták kiszabadítani, hanem a valóságban is: alapítványt hoztak létre Keiko visszailleszkedésének segítésére. Keiko így az amerikai légierő átalakított repülőgépén Izland egyik elkerített öblébe kerülhetett, ahol gondozói fokozatosan tanították a szabad delfinéletre. Több évig Keikót hajóval kísérték ki a nyílt tengerre, hogy ott "orkacsordákkal" találkozzon, illetve halakra vadászhasson. Bár gondozói abban reménykedtek, hogy Keikót befogadja egy bálna-csapat, a delfin mindig visszatért az emberekhez.

Tavaly nyáron azonban egyszercsak váratlanul útra kelt az egyik bálnarajjal. Legközelebb Norvégia partjainál bukkant fel, ahol újra az emberek társaságát kezdte keresni. Így aztán gondozói áttelepültek Norvégiába, és Keikót a Taknes fjordba költöztették. A delfin itt nagyon szabad életet élhet, bármikor elhagyhatja a fjordot. De Keiko - bár megtanulta, hogyan kell halakra vadászni - állandóan visszatér.
A fjordban tett látogatáskor a gondozók az újságíróknak elmondták, hogy rövidesen összeül a Keiko megsegítésére létrehozott alapítvány eldönteni, mi legyen a delfin további sorsa. Keikót várhatóan egy másik, halakban gazdagabb norvégiai öbölbe költöztetik majd át, gondozói pedig vele maradnak. A most körülbelül 26 éves delfin nyugdíjas éveit úgy töltheti majd el, ahogy ő szeretné. Keiko várhatóan megmarad legjobb barátainál, az embereknél. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS