2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először került a világűr közelébe székely sztratoszféra-ballon

2014. május 30. 16:18, utolsó frissítés: 16:26

Május 27-én első alkalommal bocsátottak föl a Székelyföldről a világűr közelébe tudományos műszereket szállító sztratoszféra-ballont. A ballont a Maros megyei Deményházáról indították, ahonnan körülbelül 10 kilométeres magasságig közvetítette a helyzetét a GPS berendezés, utána nem érkezett helyzetjelentés. Miután a léggömb nagy magasságban az alacsony légnyomás miatt szétdurrant, a műszeregyüttes ejtőernyővel visszaereszkedett a Földre, a Beszterce-Naszód megyei Tekén landolt.

Fotók: vilagur.euFotók: vilagur.eu
A léggömb kosarában a hagyományos és kísérleti meteorológiai műszerek mellett egy ionizáló sugárzásokat mérő lapka, egy az ózon kimutatására szolgáló indikátorcsík, egy biológiai kísérlet és egy fényképezőgép is helyet kapott.

A felbocsátás a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet igazgatója, Hegedűs Tibor asztrofizikus vezetésével, és Solymosi János híradástechnikai mérnök, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke szakmai támogatása mellett valósult meg. Az erdélyi munkálatokat Csegzi Sándor fizikus, a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományos Szabadegyetem igazgatója hangolta össze, a felbocsátás tudományos tanácsadója pedig Hantz Péter fizikus, sportpilóta volt. A felbocsájtás meteorológiai méréseinek eredményeit a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszékének munkatársai fogják elemezni. (hírszerk./radiocluj.ro)

Csegzi Sándor és a földet ért szerkezetCsegzi Sándor és a földet ért szerkezet

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS