2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már kapható a Dózsával és Gábor Áronnal díszített székely kártya

2014. május 29. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

Mától kapható a Székelység története című tankönyv illusztrátora, Gyöngyössy János által készített székely kártya. A kártya csupán az illusztrációs anyagában különbözik a magyar kártyától, más néven Tell-kártyától: a készítő ugyanis székely történelmi személyiségekkel, híres épületekkel és címerekkel díszítette a lapokat.

"Régóta néztem és csodálkoztam azon, hogy a magyar kártyán megjelenő alakoknak nem sok közük van a magyar történelemhez. Innen jött az ötlet valamikor a múlt év karácsonyán, hogy készítsem el a székely kártyát, amin a székely történelem személyiségei, műemlék jellegű épületek jelennek meg. A következő másfél hónapban született meg a kártya grafikai alakja, ami most került ki a nyomdából" - nyilatkozta a Transindexnek a kártya tervezője.

Gyöngyössy JánosGyöngyössy János
Gyöngyössy elmondása szerint a kártyán megjelenő illusztrációkat úgy válogatta össze, hogy az egész Székelyföldet átfogja: a csíkszéki, a háromszéki és a marosszéki is ugyanúgy megkapja a maga személyiségeit, mint az udvarhelyi.

Az alsókon a székely felkelések vezetői jelennek meg, így például a dálnoki születésű Dózsa György vagy a madéfalvi ellenállást megszervező Zöld Péter. A felsőkre a "székely nagyok" kerültek, például az egyetlen székely származású erdélyi fejedelem, Székely Mózes, a csíkszeredai Mikó-vár építtetője, Mikó Ferenc és Béldi Pál, aki Apafi Mihály fejedelem ellen szervezett összeesküvést. Mivel székely származású királyok nem voltak, a tervező beszámolója szerint olyan Árpád-házi királyokat válogatott a lapokra, akiket a székelység számon tartott: Szent Lászlót, IV. Bélát, Kun Lászlót és V. Istvánt.

Makk és tök alsóMakk és tök alsó
A VII-es és IX-es lapokra a '48-as forradalomban résztvevő székelyek kerültek, így Gábor Áron és Tuzson János, aki a nyergestetői ellenállást szervezte. Az épületek közül a marosvásárhelyi vártemplomnak, a gyergyószárhegyi várkastélynak, a Székelytámadt, illetve a Székelybánja váraknak a rekonstrukciói kerültek a lapokra. Az ászokon székely népviseletbe öltözött emberek szerepelnek.


(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS