2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szoptatás megóv a cukorbetegségtől?

2014. május 07. 08:52, utolsó frissítés: 08:52

Azoknál a nőknél, akik szoptattak, körülbelül 40 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik nem – derült ki egy hosszú távú német vizsgálat eredményeiből.

A potsdam-rehbrückei Német Táplálkozáskutató Intézet tanulmánya szerint a szoptatásnak kedvező hatása van a testsúlyra és az anyagcserére.

A kutatók egy 1994 és 2005 között végzett vizsgálat során felvett információkból 1262 nő adatait értékelték. Kérdőívek segítségével érdeklődtek a szoptatás időtartamáról és a megkérdezettek életmódjáról. Feljegyezték a testtömegüket, és vérvizsgálatot is végeztek.

Az derült ki, hogy a hosszabb ideig, fél évnél tovább szoptató nőknél átlagosan alacsonyabb volt a vérzsír és magasabb az adiponectin hormon szintje. Ez a hormon a zsírszövetből szabadul fel, és kedvezően befolyásolja a zsír- és cukoranyagcserét, miközben javítja a sejtek inzulinérzékenységét.

"Ez azt jelentheti, hogy a szoptatás az anyai testsúlyra és az anyagcserére is jótékonyan hat, ezzel csökkenti a szoptató nőknél a 2-es típusú diabétesz kockázatát" – magyarázta Matthias Schulze, a kutatás vezetője. Az összefüggés társadalmi helyzettől és életmódtól függetlenül érvényes volt.

A kutatás eredményeit a Diabetologia című szaklap tette közzé. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS