2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többet járnak színházba, mint plázába az erdélyi magyarok

2014. április 28. 14:02, utolsó frissítés: 2014. július 15. 15:44

A romániai magyarok 10,3 százaléka jár komolyzenei koncertekre, 8 százalékuk opera vagy operett előadásra, 19,1 százalékuk diszkókba vagy klubokba, míg 25 százalékuk fesztiválokra. Színházba 32,5 százalékuk jár, ezzel mind az erdélyi román, mind a romániai átlag felett teljesít, moziba viszont csak 15,1 százalékuk megy, ez az erdélyi román és az országos átlag alatt van.

Create Infographics


Múzeumokat, kiállításokat a romániai magyarok 22 százaléka látogat, ezzel szintén a romániai átlag felett teljesít. Nem úgy a plázába járással (28,5 százalék), e tekintetben jelentősen elmarad még az országos átlagtól (38,7 százalék) is, nem csak az erdélyi románokhoz képest (47,4).

A Fókuszban kultúra-kutatásban összesen 1200 romániai magyart kérdeztek meg minden szempontból reprezentatív mintán, a teljes romániai mintába 4700 személy került be. A felmérést a Kulturális Kutató és Tanácsadó Központ, illetve a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet végezte. A román és magyar válaszadóknak közös kérdőívet alakítottak ki, viszont a magyar minta számára plusz kérdések is megjelentek, kitérve főleg a kultúrafogyasztás nyelvére. A kutatásban a társadalmi rétegződés és a kultúrafogyasztás összefüggéseit vizsgálták, az eredmények teljes kiértékelése még nem történt meg. A zenei részeredményekről korábban már beszámoltunk, de még olyan területek részletes kiértékelése nem történt meg, mint az olvasási vagy színházba járási szokások.

Create Infographics


Create Infographics

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS