2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megint találtak egy talán lakható bolygót

2014. április 18. 11:44, utolsó frissítés: 11:44

Először fedeztek fel Föld méretű bolygót egy másik csillag körüli életre alkalmas zónában - derült ki a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból, amely szerint a víz folyékony halmazállapotú lehetne az égitest felszínén.

A folyékony formában előforduló víz alapvető feltétele az élet jelenleg ismert formájának, a földönkívüli intelligencia keresésével foglalkozó amerikai Seti Intézet Elisa Quintana által vezetett szakemberei azonban nem találták jelét víznek vagy életnek a bolygón.

A Kepler-186f katalógusjelű égitest a legkülső egy 490 fényévnyire lévő naprendszernek a NASA Kepler-űrteleszkópja által észlelt öt planétája közül és az adatok szerint átmérője mindössze 10 százalékkal nagyobb a Földénél. "Ez az első egyértelműen Föld méretű bolygó, amely egy másik csillag körüli életre alkalmas zónában van" - hangsúlyozta Quintana az intézet által kiadott közleményben.

Életre alkalmas zónának egy csillag környezetének azt a tartományát tekintik, amely se nem túl hideg, se nem túl meleg ahhoz, hogy a víz folyékony halmazállapotú legyen.

A Seti Intézet szerint az eddig felfedezett nagyjából 1800 exobolygó közül hozzávetőleg húsz kering a csillaga körüli élhető zónában, de ezek mindegyike jóval nagyobb a Földnél, így nem dönthető el egyértelműen, hogy a Földhöz, a Marshoz és a Vénuszhoz hasonló szilárd felszínű bolygók, vagy a Neptunuszhoz és az Uránuszhoz fogható gázplanéták.

A bolygók keletkezését ábrázoló modellek szerint a Föld átmérőjének legfeljebb másfélszeresével bíró bolygók körül nem alakul ki a Naprendszer gázóriásaira jellemző vastag gázburok - mutatott rá a NASA Kepler-programjában dolgozó Thomas Barclay. "Ennek megfelelően a Kepler-186f valószínűleg kőzetbolygó, ebben a tekintetben pedig a Földhöz, a Vénuszhoz és a Marshoz hasonlít. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS