2018. május 23. szerdaDezső
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ránézésre is megállapítható egy férfi intelligenciája

2014. április 01. 16:40, utolsó frissítés: 16:40

A férfiak és a nők is elég pontosan meg tudják ítélni fotókról egy másik férfi intelligenciáját – állapították meg a prágai Károly Egyetem szakemberei. A kutatók 40 férfi és 40 nő fényképét mutatták meg a vizsgálat résztvevőinek, hogy megnézzék, van-e kapcsolat az arcforma, illetve az észlelt (a képe alapján megítélt) és a mért (az IQ-teszten) intelligencia között.

Érdekesség, hogy nők esetében nem működik a fényképes intelligenciabecslés, nem volt kapcsolat a becsült és a mért IQ közötti. A szakemberek egyelőre még nem jöttek rá ennek okára. Úgy vélik, hogy őket hajlamosabbak vagyunk vonzalom alapján elbírálni, ami elhomályosítja az ítélőképességünket.

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy sem a férfiak, sem a nők esetében nincs összefüggés a morfológiai tulajdonságok és a mért intelligenciaszint között, viszont a férfiak esetében valamiért mégis ránézésre meg tudják állapítani az emberek annak intelligenciáját. A kutatók szerint valószínűleg nem az arc formáján alapszik a becslésünk.

Egy kevésbé intelligensnek, egy átlagosnak és egy átlagon felüli intelligenciájúnak tartott arc a férfiak esetében, és találtak összefüggést az észlelet és mért intelligencia közöttEgy kevésbé intelligensnek, egy átlagosnak és egy átlagon felüli intelligenciájúnak tartott arc a férfiak esetében, és találtak összefüggést az észlelet és mért intelligencia között


Egy kevésbé intelligensnek, egy átlagosnak és egy átlagon felüli intelligenciájúnak tartott arc a nők esetében, de nincs összefüggés az észlelet és mért intelligencia közöttEgy kevésbé intelligensnek, egy átlagosnak és egy átlagon felüli intelligenciájúnak tartott arc a nők esetében, de nincs összefüggés az észlelet és mért intelligencia között

A PLoS ONE folyóiratban megjelent eredmények azt mutatják, hogy vannak bizonyos jellegzetességek, amelyeket az emberek hajlamosak az intelligenciával társítani. Ilyen például a megnyúlt, hosszúkás arc, a távol ülő szemek, a nagy orr, a felfelé ívelő száj és hegyes áll. A kutatók szerint kevésbé gondoljuk intelligensnek a szélesebb arcú, kerek, egymáshoz közel ülő szemű, kisebb orrú, illetve széles, kerek állú embereket. (origo.hu/plosone.org)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS