2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A házas férfiaknak erősebb a csontozata, mint a nőtleneknek

2014. január 27. 13:53, utolsó frissítés: 13:53

A stabil házasságban élő vagy nagyon hosszú ideje kapcsolatban lévő férfiaknak erősebbek a csontjaik, mint a sikertelen házasságban élőknek vagy a nőtleneknek - állítja a Osteoporosis International c. szaklapban közölt új tanulmány, amelyről a Mediafax számol be.

A kutatók ugyanakkor arra is felhívják a figyelmünket, hogy ez az összefüggés abban az esetben igaz, ha 25 éves kor után házasodnak a férfiak. Azok, akik már 25 éves koruk előtt házasságot kötnek, gyengébb csontúak lesznek, főleg a gerincoszlop csontjainak a szilárdságára hatott negatívan a korai házasság.

Arun Karlamangla, a tanulmány társszerzője szerint a nagyon korai házasság azért káros a férfiakra, mert valószínűleg kiemeli a családdal járó feszültségeket. Érvelése szerint például a korán házasodó férfiak valószínűleg kevésbé iskolázottak, kevesebb pénzt keresnek és ezért a megélhetés is nehezebb számukra.

Ugyanezt az összefüggést a hosszútávú kapcsolat és az erős csontok között nem sikerült a nők esetében kimutatni. Esetükben azt találták a kutatók, hogy inkább véletlenszerű az összefüggés. Azoknak a nőknek volt erősebb a csontjuk, akik megértést tapasztaltak a párjuktól, szemben azokkal, akiket a partnerük nem értékel vagy érzelmileg nem támogat.

"Nagyon kevéset tudunk a társadalmi tényezőknek a csontok egészségére gyakorolt hatásáról. A jó egészség nem csak az egészséges viselkedés függvénye, mint például az egészséges táplálkozás vagy a nemdohányzás, hanem az élet más szociális aspektusai is befolyásolják, mint például a szociális kapcsolataink minősége" - nyilatkozta Carolyn Crandall, a University of California orvosprofesszora.

A vizsgálatban a kutatók olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint különböző gyógyszerek, egészséges magatartás vagy a menopauza. (dailymail/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS