2018. június 21. csütörtökAlajos
28°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tudtak sárkányt csinálni, bocsánatot kértek ausztrál tudósok

2014. január 11. 08:56, utolsó frissítés: 08:56

Bocsánatot kértek ausztrál tudósok egy hétéves kislánytól, mert nem tudták teljesíteni kívánságát: nem sikerült tűzokádó sárkányt teremteniük neki. Mint fogalmaztak, a témában hiányos kutatások miatt nem tudták valóra váltani a kis Sophie óhaját.

Az ausztrál kormány alá tartozó tudományos hivatal (CSIRO) a kudarc ellenére sem maradt tétlen, a szervezet pénteki közleménye szerint egy titánból készült sárkányt ajándékoztak a kislánynak.

A tekintélyes intézet sajnálkozott amiatt, hogy csalódást okozott a gyereknek. "Nyolcvanhét nyomorult éve nem tudunk sárkányt vagy sárkánytojást alkotni" - írták. Sárkányrepüléseket módjukban állt megfigyelni, és a sárkányokhoz hasonló gyíkok testhőmérsékletét is meg tudták mérni, de mindez nem volt elég arra, hogy a mitológiai értelemben vett tűzokádó sárkányt teremtsenek. "És ezért, Ausztrália, bocsánatot kérünk".

A brisbane-i kislány udvarias levélben fogalmazta meg kérését. "Kedves tudósok. A nevem Sophie, hétéves vagyok. Apukám mesélt nekem a CSIRO tudósairól. Lehetséges lenne, hogy csinálnak nekem egy sárkányt?" - írta, hozzáfűzve, hogy a különleges példánynak a Toothless (Fogatlan) nevet adná, ha nőstény, és a Stuartot, ha hím lenne. Toothless a neve egy gyerekkönyvben szereplő sárkánynak, amely jó barátságban van a vikingekkel. Stuartnak pedig a kisgyerek apját hívják. Sophie ígéretet tett a levélben arra, hogy gondját fogja viselni sárkányának: nyers hallal eteti és iskola után játszik vele.

Válaszukban a tudósok említést tettek a "tengerentúli szakemberek" körében arról zajló vitáról, hogy a sárkánytüzet gáz, rakéta-üzemanyag vagy tűzkő szítja. A CSIRO lehetségesnek nevezte, hogy az alternatív hajtóanyagokhoz kapcsolódó projektjei lendületet adhatnak egy sárkánykutatási és -tenyésztési programhoz.

A tudósok nem akarták egyszerű elutasításban részesíteni a kislányt, ezért vették komolyan a kérését. "Nem ülhettünk csakúgy, semmit sem téve" - indokolták egy blogbejegyzésben Toothless 3D-s nyomtatóval való előállítását. A kék-szürke titán sárkány egy melbourne-i laboratóriumban készült, és már úton van Sophie-hoz. "A titán nagyon kemény és könnyű, ezért Toothless jól tud majd repülni" - jegyezték meg.

A kislány anyja az ABC ausztrál csatornának arról beszélt, hogy lánya igen fantáziadús gyerek, aki már kis korában odáig volt a dinoszauruszokért és a sárkányokért, karácsonyra is azt kért szüleitől. Apja azt mondta neki, hogy ez nem lehetséges, és azt tanácsolta gyerekének, hogy forduljon a tudósokhoz. "Abban bíztunk, hogy azt mondják neki, nem fog sikerülni. De nem így lett" - mondta Melissah Lester. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS