2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bajorországból érkezik idén a vatikáni karácsonyfa

2013. november 19. 14:12, utolsó frissítés: 14:16

Bajorországból, a Bajor-erdőből érkezik idén a Szent Péter térre a pápa karácsonyfája. A 25 méter magas fenyőt Waldmünchen környékén vágják ki, kiválasztása hónapokig tartott. A fa mélyen a Bajor-erdőben áll, pontos helyét azonban nem árulják el, nehogy valaki tönkretegye - mondta el Alois Frank, a Trenck Fesztivál Egyesület elnöke.

"Waldmünchen a cseh határ mellett fekszik, ott, ahol egykor a vasfüggöny kettéosztotta Európát. Most már mi vagyunk Európa közepe. Ezért ez a mottónk is: Európa közepéből visszük a karácsonyfát a kereszténység központjába" - hangoztatta Frank.

A Szent Péter téren 1982 óta minden évben felállítanak egy fenyőt. A hagyományt II. János Pál pápa vezette be. Waldmünchen 1984-ben már elnyerte a lehetőséget, hogy felállítsa a Vatikán karácsonyfáját. Az egyesület ezért eredetileg 2014-ben, pontosan harminc évvel az első általuk küldött fa után szeretett volna ismét fenyőfát állítani a Szent Péter téren. A Vatikán azonban úgy döntött, hogy 2013 lesz Waldmünchen éve.

A karácsonyfa ügyében semmit nem sietnek el a Vatikánban. Alois Frank szerint már hét éve jelentkeztek a különleges tisztségre, a megfelelő fát pedig tavasz óta keresték az erdőben.

A szállítás is eltart majd egy ideig. A mintegy héttonnás példány december 2-án indul el a Rómába vezető 1200 kilométeres úton, amelyet várhatóan négy nap alatt tesz meg. A szállítmánynak december 6-án, még a reggeli kaotikus csúcsforgalom beindulása előtt meg kell érkeznie az olasz fővárosba. A konvoj legfeljebb óránként hatvan kilométeres sebességgel haladhat, ráadásul egyéb megkötések is akadnak: Ausztriában csak nappal, Olaszországban viszont csak éjszaka, ködben pedig egyáltalán nem lehet úton. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS