2019. február 21. csütörtökEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Nibelung-ének ismeretlen töredékeire bukkantak

2003. március 31. 09:51, utolsó frissítés: 14:27

A Nibelung-ének eddig ismeretlen szövegrészeire bukkantak kutatók az ausztriai Zwettl Apátság levéltárában. Charlotte Ziegler történész pénteken közölte az APA hírügynökséggel, hogy 3x5 és 3x8 centiméter nagyságú, a XII. századból való pergamendarabokról van szó.
- A szövegek nagyon nehezen olvashatók és meggyőződésem, hogy a múltban valaki már megtekintette őket - mondta Ziegler. Azt eddig még nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy vajon honnan származnak ezek a szövegtöredékek.

A Nibelung-ének XII. századi középfelnémet hőseposz. Szerzője ismeretlen. A mű - eddigi ismereteink szerint - 39 versszakból áll. Hatása és irodalmi utóélete elsősorban a több mondakörből (alsófrank, burgund, hun, keleti gót) merítő történetnek köszönhető. A Nibelung mondakör a germán-skandináv mitológiában Sigurd (Siegfried) személyéhez fűződő hősmondakör. Nagy jelentőségű későbbi feldolgozása Richard Wagner zenedrámája, a Nibelung gyűrűje című tetralógia. 1998 januárban már rábukkantak a Niebelung-ének töredékeire a Duna-menti Melk Apátságban. Míg azonban azok a XIII. századból valók, addig a most előkerült töredékek régebbiek náluk. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS