2018. május 27. vasárnapHella
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megalakult a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület

2013. október 02. 17:54, utolsó frissítés: 18:01

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületén belül megalakult a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület annak érdekében, hogy a kürtőskalácsot a magyar nyelvterület ételkülönlegességeként vegye nyilvántartásba az Európai Unió - írják közleményükben a testület megalakítói.

A szervezet célja a sütemény nemzetközi elterjedésének elősegítése, kultúrtörténetének ismertetése, az európai uniós nyilvántartásba vételhez szükséges dokumentumok benyújtása és a Hagyományos Különleges Termék cím megszerzése, továbbá egy saját márkajel létrehozása. Közleményük szerint a szükséges dokumentáció elkészítését néprajzi, történészi, élelmiszermérnöki, illetve természettudományos kutatómunka előzte meg, amelyben meghatározó szerepük volt erdélyi és magyarországi felsőoktatási intézmények munkatársainak.

Fotó: kurtos.euFotó: kurtos.eu


A szaktestület elnöke Molnár László (Budapest), alelnökei Jecs Tibor (Dunaújváros), Kiss István (Balavásár) és Egri Csaba (Adelaide), titkára pedig Mimon Zsolt (Budapest) lett. Az elnökség munkáját szakemberekből álló tanácsadó bizottság segíti. A szervezet egyébként a szakma színvonalának emelése érdekében képzések szervezését, illetve szakmai tájékoztató anyagok elkészítését tervezi.

Emellett olyan magyarországi és székelyföldi fesztiválokat szeretnének szervezni, amelyekre a kürtőskalácsot előállító vállalkozókon kívül a hasonló módon készített, változatos alakú és ízvilágú európai termékeket előállító mestereket is meghívnánk. Ezen kívül pedig a világ több nagyvárosában kürtőskalács-népszerűsítő termékbemutatókat is rendeznének.

A kürtőskaláccsal kapcsolatos tájékoztató anyagaik itt érhetőek el, ahol a szabvány kürtős receptjét is ismertetik. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS